Szívtelen eladók a Szív utcai CBA-ban

életmód
2013 október 16., 12:28

"Ma a szemem láttára nem engedtek vásárolni egy hajléktalant a Szív u. - Andrássy úti CBA-ban 12:19-kor. Amikor be akart lépni, egyszerűen közölték vele, hogy nem jöhet be a boltba. Ezt mindenki csöndben végighallgatta a vásárlók közül, senki sem említette meg, hogy bárkinek, mindenkinek joga van vásárolni, ha fizet" – írta Losonczi Balázs olvasónk, aki felháborítónak tartja az esetet.

"Amikor számon kértem az ott dolgozókat, hogy ezt már mégis hogyan, akkor azt a tájékoztatást kaptam, hogy a hajléktalan büdös és panaszkodnak rá a vevők. Kimentem a boltból, megkérdeztem a hajléktalant, hogy mit akart venni. Kiderült, hogy rumot. Megvettem neki. A boltban pedig elmondtam, hogy amennyiben holnapig nem változtatnak a diszkriminatív üzletpolitikájukon, akkor nem fogok ott vásárolni."

Losonczi, aki gyakran megfordul az üzletben, és ismeri az eladók egy részét, azt mondta, felajánlotta a hajléktalan férfinak, hogy máskor, ha egy időben érnek oda, szívesen megveszi neki, amit szeretne, hiszen naponta itt vásárol.

"Én is naponta itt vásárolok" – válaszolta a hajléktalan férfi.

Lehet, hogy diszkrimináció

 

"A hajléktalanokat nem lehet kitiltani az üzletből, olyan feliratot például senki nem helyezhet el, hogy hajléktalanoknak tilos a belépés - mondta Dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi főosztályának vezetője. - Ez olyan, mintha kiírná a kocsmaajtóra, hogy cigányok nem jöhetnek be."

Gregor szerint egy üzlet közegészségügyi, járványügyi szempontokra hivatkozva megtilthatja ugyan a belépést, de ahhoz alapos indok kell, például ha látja, hogy" tetvek ugrálnak valakinek a hajából, vagy kirázza a bolhás kabátját". El lehet küldeni valakit akkor is, ha az üzletet melegedőként vagy szórólaposztásra használja, de ha vásárolni szeretne, a szolgáltatásból csak úgy nem lehet kizárni. Önmagában az, hogy valaki büdös, még nem feltétlenül ok a kizárásra, mondta az EBH jogásza.

A másik felet, a CBA-t egyelőre nem sikerült elérnünk, de mihelyt előkerülnek, jelentkezünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.