Lehet-e egy miniszterelnök egy időben és egy helyen egyszerre két rendezvényen?

POLITIKA
2013 október 18., 11:17
comments 28
photo_camera Forrás: civilosszefogas.hu, oktober23.kormany.hu
  • A miniszterelnök a hirdetések szerint két eseményen is felszólal 2013. október 23-án.
  • Az ő beszédével zárul a Civil Összefogás Fórum a baloldal gyűlöletkampánya ellen meghirdetett Békemenete a Hősök terén.
  • És ő beszél a hivatalos állami ünnepségek záróeseményén is.
  • A Hősök terén.

Október 17-én, csütörtökön este tízkor két társadalmi célú hirdetés követte egymást az M1 műsorán. Az elsőben az ezek szerint össztársadalmilag is fontos, "a baloldal gyűlöletkeltése" elleni tüntetést, a Békemenetet hirdették  a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány megbízásából. A program zárásaként "Orbán Viktor miniszterelnök" beszédét hirdették, amit október 23-án, 16 órakor a Hősök terén mond majd el.

A következő hirdetést Magyarország kormánya adta fel. Ez az október 23-i, hivatalos állami megemlékezések programját ismertette. Az utolsó esemény Orbán Viktor miniszterelnök beszéde 16 órakor a Hősök terén.

Én már mindent elképzelhetőnek tartok, ezért meg is kérdeztem Havasi Bertalantól, a miniszterelnök személyi sajtósától, hogy

Elképzelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2013. október 23-án egy helyen és egy időben két eseményen szólaljon fel?

Amire Havasi Bertalan azt válaszolta, hogy

A hivatalos magyar állami ünnepség október 23-a alkalmából a Hősök terén kerül megrendezésre, amelyen 16 órakor beszédet mond Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az állami ünnepségen kívül megrendezendő egyéb események kapcsán, kérjük, forduljon a rendező szervezetekhez.

Megpróbáltam.

A Békemenet hirdetését a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány adta fel. A szervezetnek nincs saját honlapja, csak a Civil Összefogás Fórum (CÖF) oldalán tűnik fel logójuk. A CÖF oldalán amúgy az október 23-i Békemenetet, amit a tévében a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány megbízásából reklámoznak társadalmi hirdetésben, saját rendezvényükként tüntetik fel.

Jobb híján levélben megkerestem a Civil Összefogás Fórumot, hogy irányítsanak el a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz. De még nem kaptam választ.

Arra is kíváncsi voltam, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány mennyi pénzből gazdálkodik és honnan vannak bevételei, mennyit fordít ebből közhasznú tevékenységre, illetve milyen közhasznú tevékenységet végeznek. A törvény szerint a közhasznú szervezetek, ha van honlapjuk, működési beszámolójukat és ezek közhasznúsági mellékletét kötelesek azon is nyilvánosságra hozni. Ilyen beszámolót a Civil Összefogás Fórum oldalán nem találtam.

Az október 23-i, a hirdetés szerint "a baloldal gyűlöletkampánya" ellen szerveződött Békemenetet társadalmi célú hirdetésként adták fel. A társadalmi célú hirdetés definíció szerint

közhasznú vagy közcélú üzenetet közvetít köz- vagy magánjogi alapítvány támogatásával, adományokból finanszírozva.

Ilyen hirdetést akár ingyen is közzé lehet tenni, de nem szükségszerűen. Annak eldöntésében, hogy egy reklám társadalmi célú, vagy politikai-e, a műsorszolgáltató a Médiatanács segítségét kérheti, amely határozatban dönthet a kérelemről. A Médiatanács oldalán elérhető határozatok között nincs olyan, ami ezzel a reklámmal foglalkozna, az M1-et működtető MTVA sajtóirodája pedig egyelőre nem reagált a megkeresésemre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.