Távollétében ítéltek életfogytiglani börtönre egy volt náci katonát Olaszországban

2013 október 18., péntek 17:15
0

Kefalónia görög szigetén elkövetett II. világháborús tömeggyilkosság ügyében ítélkezett az olasz katonai bíróság.

És a Németországban élő 90 éves Alfred Storkot a bíróság bűnösnek mondta ki 117 olasz katona, köztük Antonio Gardin tábornok halálában, miután tanúvallomások alapján bizonyítottnak találta, hogy Stork tagja volt az egyik kivégző osztagnak, amely részt vett a Kefalónián állomásozó olasz katonák hetven évvel ezelőtti tömeges kivégzésében.

1943 szeptemberében Adolf Hitler parancsára több mint négyezer fegyvertelen olasz katonát mészároltak le a Görögország nyugati partjainál fekvő Kefalónián, bosszúból azért, hogy Róma fegyverszüneti megállapodást írt alá a szövetséges hatalmakkal.

Az olasz katonák, akik addig a németekkel együtt tartották megszállva Görögországot, Benito Mussolini fasiszta diktátor bukása és Róma kiugrási kísérlete nyomán hirtelen ellenséges területen találták magukat. A Kefalóniára vezényelt német alpesi vadász egységek napokig tartó akciójukban annak ellenére legyilkolták az ott állomásozó olasz katonákat, hogy azok többsége megadta magát.

A mészárlásról írta Louis de Bernieres a Corelli kaptány mandolinja című regényét.

Stork az első volt német katona, akit a kefalóniai mészárlásért Olaszországban elítéltek. A korábbi eljárásokat meg kellett szüntetni a vádlottak halála vagy a megfelelő bizonyítékok hiánya miatt.

Stork 2005-ben egy német bíróság előtt tanúként elismerte, hogy részt vett a kivégzésekben, vallomását azonban nem lehetett felhasználni a most lezárult perben, mivel ott csak védőügyvéddel képviseltette magát.

Marco de Paolis katonai ügyész szerint haszontalan lenne Stork kiadatását kérni, mert az olasz katonai bíróságok az elmúlt években számos németet ítéltek el háborús bűncselekményekért, de mindannyiszor távollétükben, miután Németország megtagadta kiadatásukat. (MTI)