Így iszunk mi

alkoholizmus
2013 október 20., 04:13

Miért iszom? Én? Ezt a kis fehérbort? Csak az íze kedvéért. Igazán. Terhesen például szinte soha nem ittam, csak orvosi tanácsra egy nagyon kis pohár konyakot. Régen, míg gyesen voltam, délután szopogattam el egy pohárkával, míg a gyerek aludt, meg este a férjemmel a teraszon egy-egy pohárral. Kell egy kis közös szertartás, ha már a cigiről leszoktam. Másként hogy beszélgettünk volna? Meg a bor még hangulatba is hozott néha. Manapság meg délután mikor hazaérek a munkából, rám szakad a háztartás. A gyerek vinnyog, hogy nem akar leckét írni, főznöm kell, előszedni a holnapi ruhákat, vasalni, mosni, nem is sorolom. Persze mindemellett legyek fitt és tip-top is. Néhanapján úgy érzem, szétszakadok. Na, ilyenkor segít ellazulni. Sokkal nyugodtabban vívom le a gyerekkel, hogy kell leckét írni, vagy főzök valamit egy pohár pincehideg nedűt kortyolgatva. A tévében is így csinálják a sztárséfek, láttam. Mire a férjem hazaér, a délutáni csatateret felszámoltam, fogalma sincs, mi folyik itt délután. A mi kis közös esti beszélgetésünk még megvan szerencsére. Mi ketten, meg egy üveg jóféle.

Én legalább adok a minőségre. A bor nemes ital. Az ízesített sörök szarok. A barátnőm azt mondja, az a jó benne, hogy alig van bennük alkohol. Lehet, hogy igaza van, az a lényeg, hogy ne nagyon ártson. A pofámról lesülne a bőr, ha pálinkát iszogatnék. Pláne nyilvánosan. Az esküvő? Az nem számít, vendégségben a kínálást visszautasítani nagy illetlenség! Nem is tudtad? Íratlan szabály. A céges rendezvényen sem mutatkozhat az ember üres pohárral, még ráfogják, hogy terhes, és kiteszik a szűrét. Juli kollégám képzeld, ásványvizet kért martinis pohárba, olajbogyóval meg minden, úgy rótta a tiszteletköröket mikor teherbe esett. Nem is rúgták ki, mint azt a másikat, mikor a főnök megtudta, hogy lombikozni fognak a férjével.

Borkultúrától az alkoholizmusig

Az alkoholista szóról a többségnek egy férfi képe ugrik be elsőre. A nagyivó nőkre ferde szemmel néznek a mai napig. A közös pont a függés és a tagadás. Az alkoholizmus Magyarországon a legelterjedtebb, legsúlyosabb károkat okozó és egyben a leginkább rejtett szenvedélybetegség, különösen ha nőkről van szó. A nők legtöbbször akkor isznak, amikor egyedül vannak és elégedetlenek az életükkel, vagy az ünnepi alkalmakkor, mert így szokás.

A szakértők szerint a legiskolázatlanabb és a legiskolázottabb nők nyúlnak a leggyakrabban a pohár után. Az első okai viszonylag könnyen kiköveztethetők, de miért isznak tisztes középosztálybeli családanyák? Sokan zárják a napjaikat rendszeresen pohár borral, stresszoldásként. A gyerekek már ágyban, egy pohár bor még nem alkoholizmus. Borkultúra. És a kettő? A három?

Kívülről nézve semmi okuk sincs arra, hogy pótszerekkel biztosítsák a boldogságukat. Vannak akik szerint ezek a nők azért isznak, mert perfekcionisták és küzdenek saját magukkal és a feléjük irányuló vélt vagy valós elvárásokkal.

A kontrollmánia, a tökélességre törekvés, a teljesíthetetlennek tűnő célok, a versengés miatti nyomás sokak számára kezelhetetlenné válik.

Nem tudjuk Magyarországon ma hány nőt érint a probléma, a női alkoholizmus a férfiakéhoz képest szinte alig látható, és persze az emberek számára sokkal kevésbé elfogadható. Csúf kis titok. Betegség, amiről inkább nem beszélünk.

A női alkoholizmus témája olyan, mintha egy kaleidoszkópba bámulnánk. Ahányszor rázzuk meg az egyes eseteknél a szerkezetet, annyiféle képet kapunk a női ivás okairól.

Dr. Buda Béla szerint nincs tipikus alkoholista, de vannak tipikus okok, amik az ivás hétterében húzódnak. A nők életében ezek az úgynevezett "zsákutcák", például az életközép-krízis, a gyes, az özveggyé válás, a gyerekek kirepülése, vagy a menopauza.

Egy anyák között végzett brit felmérés szerint a nők 81 százaléka eresztette ki a gőzt itókával a kezében, és 86 százalékuk érezte úgy, kevesebbet kéne innia. Ez az érzés az alkoholfüggők végtelen, hullámzó spiráljának a része. Próbálni kevesebbet inni, majd meggyőzni magát, hogy kontrollálni tudja fogyasztását.

Ez a „háziasszonyok” ivása.

Ők napi feladatok elvégzése közben elkezdenek inni, és/vagy az éjszakát várják a poharazással. E felett huny szemet mindenki.De nemcsak a háziasszonyok isznak, isznak a karrierjük miatt stresszelő nők, akikre viszont – nyilvános ivásuk okán - rosszallóan is tekintünk. Sokszor a munkájuk (ügyfelekkel való kötetlen tárgyalások, ünneplések) miatt kezdenek együtt, vagy versenyt inni a kollégákkal. Úgy érzik, ez kell ahhoz, hogy elért pozíciójuk megmaradjon, vagy előrébb léphessenek a raglétrán. Így isznak gyakran az egyenlőségre, elismerésre vágyó kamaszlányok is. Különösen Angliában vált elterjedté - és egyre sokrétűbb problémává - a rohamivás a lányok körében, de arról is olvasni, hogy szinte bármelyik elitegyetemen gondot okoz az, hogy szinte minden közösségi program és szabadidős elfoglaltság iváshoz kötött.

A gyártók saját érdekeiket szem előtt tartva mindenesetre rácsapnak az új piaci igényre. Egyre másra jelennek meg a nőket célzó termékek. Alacsony alkoholtartalommal, csajos címkékkel piacra dobott színes, szagos piák. Ezekből könnyű sokat inni, akár több is lecsúszik, ízletesek, így még könnyebben ejtenek a „csak az íze miatt” mondattal kezdődő csapdába. Rossz szemmel sem nézheti senki. Hisz majdnem üdítő – vélik.

A női ivás globális járványként terjed

Családi, gazdasági, egészségügyi és társadalmi szempontból is ártalmas népbetegség. A rendszeres alkoholfogyasztás 15 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának esélyét, de májbetegségek és más egészségügyi problémák gyökere is innen ered, az okozott bajok sora szinte megszámlálhatatlan. Az állam pedig nemcsak hogy rengeteg jövedéki adót szed, de – például a házi pálinkafőzés és a borkultúra támogatásával - kifejezetten ösztönzi is az alkoholfogyasztást.

A következmények árát majd kifizetjük a közös kasszából.


A világ legkedveltebb drogja, az alkohol ott van mindenhol, könnyen, olcsón és legálisan hozzáférhető. Az alkoholizmus pedig mindig mást érint. Minket személy szerint persze soha...



További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.