Közléscunami a bajai videóról: a Híradó értesülése szerint hamisítvány

POLITIKA
2013 október 20., 11:53

Az M1 Híradó vasárnap déli adásában azt közölte, hogy saját információi szerint a rendőrségi vizsgálat hamisnak találta a HVG.hu által közölt videót, amelyen egy férfi győzköd három másikat, hogy készpénzért illetve tűzifáért szavazzanak a Fidesz jelöltjére. A rendőrség hivatalosan nem közölt semmit. Mi pedig a fenti közléseket egyaránt közöljük.

hupikekromak1ű

A Híradó szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik, a másik három férfi Baja 20 kilométeres körzetében lévő két másik településen él.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője aznap az MTI-vel közölte, a bajai Fidesz már október 12-én büntetőfeljelentést tett a rendőrségen egy álfideszes ismeretlen tettes ellen, aki Baját járta, és választópolgároktól azt kérte, hogy szavazzanak a párt jelöltjére, amiért viszonzásul tíz mázsa fát ajánlott. A pénteken közölt videó igazolja korábbi büntetőfeljelentésük alaposságát - vélekedett.

Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteken bejelentette: a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi a baloldali ellenzék. Azt mondta: az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen.

A Demokratikus Koalíció azt közölte, feljelentést tesznek és a legfőbb ügyészhez fordulnak a videofelvétel miatt.
A bajai 32-es szavazókörben egy hete megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte a szervezet szóvivője vasárnap az MTI-vel. Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr alezredes azt mondta, a megyei rendőr-főkapitányság pénteken rendelt el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: az ügyről további részleteket nem kívánnak közölni, így azt sem, kinek a feljelentése alapján indult eljárás.

A 444.hu saját vizsgálata alapján azt közölte, hogy a felvételen látható törpikés dominó minden bizonnyal valódi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.