Gyönyörű képek Kínából, amiken nem látszik semmi

Vagy legalábbis nem sok, akkora a szmog, ugyanis Kínában is lehűlt a levegő, beizzították a szénerőműveket, hogy befűtsenek. Az észak-kínai Heilongjiang tartomány fővárosát, Harbint, ami az ország tizedik legnagyobb városa, egy napja ellepte a füst.

Egy harbini közlekedési rendőr küzd reménytelenül a környezettel (Fotó: Reuters / China Daily)

Évente többször is előkerül, hogy Kína belefullad a szmogba, de a mostani harbini képek a szokásosnál is jobban láttatják a bajt. (Illetve nem láttatják, mert szinte semmit sem látni, de éppen ezért.) A hatóságok szerint az a baj, hogy az egyébként az időjárási viszonyokat tekintve Szibériához hasonlítható Heilongjiangban – ahol most mínusz 12 fok van – nincs elég szél, így megáll a füst a városban.

Fotók: Reuters / Stringer

Harbinban a szmog többszöröse a WHO ajánlásának, a város néhány pontján 10 méterre sem lehetett ellátni. Emiatt bezártak az iskolák, és lezárták az autópályákat. A Xinhua hírügynökség szerint a PM 2,5 indexen, amivel a 2,5 mikrogrammnál kisebb szennyezőanyagokat mérik a levegőben, a város egyes pontjain köbméterenként 1000 mikrogramm szennyeződést is mértek.

Mao Ce-tung szobra a Liaoning tartományban található Senjangban

Nemcsak Harbint, hanem Heilongjiang tartomány más nagyvárosait is ellepte a szürkeség. Daqingban például így bicikliztek a vörös riasztásban.

People ride along a street on a smoggy day in Daqing

Kína egyik északkeleti tartományában, Csilinben (Jilin) sem sokkal jobb a helyzet. Csilinben, a tartomány fővárosában ilyen a látkép.

People walk through a square during a smoggy day in Jilin

Ugyanitt úgy kell átmenni egy hídon, hogy nem látszik a fény a végén.

People walk on a bridge during a smoggy day in Jilin

A legfelső képen (a címlapképen) egy 75 emelet magas felhőkarcoló látható a Liaoning tartományban lévő Senjangban. Illetve nem látható.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.