Micsoda ikertornyok: Rákosi és Mesterházy

Tbg
POLITIKA
2013 október 21., 20:44
photo_camera 2013. március 9-én a Sportarénában aktivisták előtt beszél.
(Eredeti beszéd)

Volt ez a szombati MSZP-kongresszus, illusztrálni kellett valamivel, ezzel a giffel nyomtuk ki.

Arról fogalmam sem volt, hogy amikor ezt a gifet készítettem, miért pont ez a snitt fogott meg Mesterházy Attila egyébként ezerszer bevágott márciusi beszédéből. Forgolódik, körben a hallgatóság, jampecosra nyírt haján megcsillan a brillantin, hevesen gesztikulálva beszél.

Aztán beugrott, honnan volt ismerős a kép!

Régen nézegettem a Filmhíradók között, milyen felvételek maradtak fent Rákosi Mátyásról a kortárs híradókban. Ez az 1919-es felvétel a legrégebbi róla. A Tanácsköztársaság bukásáig már csak egy hónap van hátra, Kun Béla még hatalmon van, Rákosi ekkor népbiztosi (miniszteri) posztját ledobva elvállalja a Vörös Őrség vezetését. 27 éves ekkor.

photo_camera Még szembetűnőbb a hasonlóság, ha kicsit öregbítjük a felvételt.

A szocialista-kommunista forradalmi kormány ellen ekkor már mindennaposak a fegyveres zendülések, a magyar hadsereg pedig éppen szerteszét rohan.

Sajnos a felvétel néma, így nem tudom, mit mond Rákosi Mátyás, de van egy tippem arról, hogy az imperialistákról beszél.

photo_camera Ha pedig egymás mellé tesszük őket, még nagyobb az összhang.

Hát így született meg ez a sztereogif, amely egy pillanatra eltünteti azt a 94 évet, ami a két felvétel között eltelt. A hév ugyanaz, ahogy az ellenség is: még mindig a jobboldallal küzd a baloldal.

És akkor jöjjön egy megdöbbentő adat, egy véletlen egybeesés így a cikk végére:

Mesterházy Attila éppen Rákosi Mátyás születésének évfordulóján, március 9-én mondta el beszédét a Sportarénában!!!44!!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.