Micsoda ikertornyok: Rákosi és Mesterházy

2013. március 9-én a Sportarénában aktivisták előtt beszél.(Eredeti beszéd)

Volt ez a szombati MSZP-kongresszus, illusztrálni kellett valamivel, ezzel a giffel nyomtuk ki.

Arról fogalmam sem volt, hogy amikor ezt a gifet készítettem, miért pont ez a snitt fogott meg Mesterházy Attila egyébként ezerszer bevágott márciusi beszédéből. Forgolódik, körben a hallgatóság, jampecosra nyírt haján megcsillan a brillantin, hevesen gesztikulálva beszél.

Aztán beugrott, honnan volt ismerős a kép!

Régen nézegettem a Filmhíradók között, milyen felvételek maradtak fent Rákosi Mátyásról a kortárs híradókban. Ez az 1919-es felvétel a legrégebbi róla. A Tanácsköztársaság bukásáig már csak egy hónap van hátra, Kun Béla még hatalmon van, Rákosi ekkor népbiztosi (miniszteri) posztját ledobva elvállalja a Vörös Őrség vezetését. 27 éves ekkor.

Még szembetűnőbb a hasonlóság, ha kicsit öregbítjük a felvételt.

A szocialista-kommunista forradalmi kormány ellen ekkor már mindennaposak a fegyveres zendülések, a magyar hadsereg pedig éppen szerteszét rohan.

Sajnos a felvétel néma, így nem tudom, mit mond Rákosi Mátyás, de van egy tippem arról, hogy az imperialistákról beszél.

Ha pedig egymás mellé tesszük őket, még nagyobb az összhang.

Hát így született meg ez a sztereogif, amely egy pillanatra eltünteti azt a 94 évet, ami a két felvétel között eltelt. A hév ugyanaz, ahogy az ellenség is: még mindig a jobboldallal küzd a baloldal.

És akkor jöjjön egy megdöbbentő adat, egy véletlen egybeesés így a cikk végére:

Mesterházy Attila éppen Rákosi Mátyás születésének évfordulóján, március 9-én mondta el beszédét a Sportarénában!!!44!!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.