Mit tudott az NSA 56-ról?

Történelem
2013 október 23., 18:53

A CIA 56-os akcióiról sokat írtak már, a National Security Archive nevű civil szervezet (aminek csak véletlenül ugyanaz a monogramja, mint a National Security Agencynek) az OSA archívumába is összeszedett egy csomó dokumentumot. De az NSA szerepéről eddig nem nagyon volt szó.

Pedig az Edward Snowden kitálalása óta felkapott ügynökség akkor már négy éve létezett, és a kezdetektől fogva felelős volt a külföldi kommunikáció lehallgatásáért, az USA kormányának kommunikációs és információtechnológiai védelméért. Ennek ellenére az évtizedekkel később nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az NSA úgy, ahogy volt, lemaradt a forradalomról (amit az oroszok szerint egyenesen a CIA tervelt ki).

Az NSA honlapján található egy (cenzúrázott) dokumentum a Kriptográfiai Kalendáriumból, aminek már a címe is az, hogy:

Magyarország, 1956: a válság, amit az NSA nem jelzett előre

photo_camera A dokumentum itt olvasható

Ebben utólag röviden összefoglalták, hogy Sztálin halála után liberálisabb fordulat jött a kommunista országokban, ami meghozta a kedvet a lázadozáshoz, és ez ahhoz vezetett, hogy 1956. október 23-án Magyarországon az egyetemisták és a munkások vezetésével fellázadt a nép, és a „liberális kommunista” Nagy Imrét tették helyezték a hatalomba, de végül Hruscsov 200 ezer katonával és 4 ezer tankkal leverte a szabadságharcot, ezrek meghaltak, és további ezrek külföldre menekültek.

A lap végén az olvasható, hogy a szuezi válság október 29-i kitörése elvonta a figyelmet, és „mindenki megfeledkezett Európáról”.

A címlapkép innen van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.