https://444.hu/assets/okt23tunt_true.jpg

Még egyszer felállnak együtt a nagyszínpadra

POLITIKA
2013 október 23., 06:07

Pátoszból nincs hiány az október 23-i, összellenzékinek hirdetett demonstráció előtt. "A szabadság összeköt." Ezzel a címmel hirdették meg az eseményt, amin a kedden végleg szövetséget kötött Együtt 2014-PM és az MSZP mellett ott lesz a Demokratikus Koalíció és jó pár, a felmérésekben kimutathatatlan támogatottságú párt:

  • Ungár Klára Szabad Emberek Magyarországért Liberális Pártja.
  • Bokros Lajos Modern Magyarországért Mozgalma.
  • Kuncze Gábor Szabadelvű Polgári Egyesülete.
  • Fodor Gábor Liberálisai.

Cserébe nem lesz ott az LMP.

Mindez egy nappal azután lesz, hogy az Együtt és az MSZP választási szövetségének aláírásán Mesterházy Attila egyértelművé tette:

a tárgyalások több párttal kezdődtek, de csak egy párttal értek véget.

Azaz, mást már nem kívánnak bevenni a "korszakváltók" és a "megújult MSZP" szövetségébe, ahogy az érintettek magukat nevezik. Az aláírást követő zártkörű fogadáson az MSZP és az Együtt vezetőitől próbáltam megtudni, hogy akkor mivégre a szerdai közösködés? Az adott körülmények között valamennyien oldottan, de csak nevüket elhallgatva voltak hajlandók erről beszélni.

Nyitásként mindannyiuktól azt kérdeztem, hogy hogyan viszonyul a közös ünneplés a választási együttműködéshez. Jelenti-e azt a közös ünnep, hogy mégis csatlakozhatnak még mások is a szövetséghez?

Erre az Együtt politikusai szimplán annyit mondtak, hogy:

Nem.

A szocialisták oldottabbak voltak, végülis egy olyan megállapodás aláírásán voltunk túl, ami az ő terveik szerint alakult. "Csak nem gondolod, hogy velük akarunk szövetséget kötni?" - kérdez vissza egyikük, egy olyan párt nevét említve, amelyiket tavaly decemberben még az MSZP hívott meg tárgyalni az összefogásról. "Akkor az volt a taktikai érdekünk" - mondja, amikor ezzel szembesítem.

De ha szó sincs összefogásról, akkor miért van szükség közös ünnepre?

Az Együtt politikusai szerint azért, hogy ne legyen egyszerre több ellenzéki tüntetés a városban. Komolyan attól tartottak, hogy Bokros Lajos vagy Fodor Gábor külön rendezvényei ezreket tartanának távol az Együtt és az MSZP rendezvényétől, kérdeztem vissza, amire az volt a válasz, hogy tömegeket az összefogás üzenetével lehet mozgatni.

És attól nem tartanak, hogy így színpadot adnak a riválisoknak? Mi lesz, ha Bokros Lajos elmondja az elmúlt 170 év leggyújtóhangúbb politikai beszédét, és tízezreket állít maga mellé? Nem tartanak ettől, de azért azt minden fellépővel megbeszélték, hogy mindenkinek kb. hat perc jut, és ha ezt nagyon túlbeszélnék, akkor lekeverik a hangot.

Miről szól akkor végül a nagy október 23-i összeölelkezés? A szocialisták és az együttesek szerint is inkább lezárása, mint kezdete ez valaminek. "Azt mondom, október 24-én kell igazából nekikezdenünk a kampánynak" - mondta egyikük. Október 23-a az utolsó alkalom a közös fellépésre, március 15-én már nem adnának pódiumot azoknak, akik a választásokon ellenük is indulnak.

És mi van Gyurcsánnyal? Erre a szocialistáktól jött az érdemibb válasz.

"A Gyurcsány megmondta, hogy akinek van, az nem kér. Hát, nekünk van."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.