Leszarják a bangladesi üzemi katasztrófa áldozatait

Tbg
baleset
2013 október 24., 09:17
photo_camera Marium 16 éves, szintén túlélte a katasztrófát. A romok alól csak karjának amputálása után lehetett kimenekíteni. (REUTERS/Andrew Biraj)

Immár hat hónap telt el Banglades történetének legsúlyosabb katasztrófája óta, de egy friss kutatás szerint, alig kaptak valami segítséget a túlélők.

A számos nyugati cégnek bedolgozó ruhagyár összeomlásakor 1130-an vesztették életüket, és rengetegen megsérültek.

Az Action Aid nevű szervezet a túlélők kétharmadával készített felmérést, amiből kiderült, 94%-a a munkásoknak semmiféle kártérítést nem kapott. A túlélők 92% azóta sem ment vissza dolgozni.

62%-uk feltehetően azért, mert súlyos lelki vagy testi sérültést szereztek, ezért vagy depresszióssá vagy rokkanttá váltak. A túlélők 90%-a adósságokkal küzd.

Eddig csak a Primark nevű nyugati cég fizetett ki kártérítést, 3300 embernek fejenként 130 dollárt, valamivel több mint 40,5 ezer forintot.

A bangladesi munkásokról képriportunk itt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.