Az erdélyiek a Fideszre szavaznának

POLITIKA
2013 október 26., 08:41
comments 2

Ami nem olyan meglepő, mert a Fidesz már akkor is a legnépszerűbb párt volt köreikben, amikor még nem is intézte el a kettős állampolgárságot. A kutatási eredmények szerint az erdélyiek 25 százalékának nincs preferált pártja, a maradék 86 százaléka a Fideszt, 6 az MSZP-t, 4 a Jobbikot, 2 százaléka pedig az Együtt 2014-et támogatja.

Ennél fontosabb, hogy a kutatások szerint 70-80 ezren szavazhatnak majd a jövő évi választáson. Ez ugyan a Magyar Nemzet szerint legfeljebb egy képviselői mandátumra elég lehet, valójában ennyire sem. Ahogy most állunk, a kormánypártok és az ellenzék is agresszív, mozgósító kampányt tervez, így hatvan százalék fölötti, akár hetven százalék körüli részvételre is számíthatunk.

Így az egyéniben nem hasznosuló, kompenzációs szavazatokkal számolva a pártlistákra hét-nyolcmillió szavazat érkezhet, amit nyolcvanezer erdélyi szavazat még akkor sem befolyásol lényegesen, ha azok túlnyomó többségét egy párt szerzi meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.