Egy mozi fellázadt a korhatár ellen, és beengedi a tiniket a szerelmes lányok filmjére

FILM
2013 október 26., 14:35

Ezen a héten mutatják be az Egyesült Államokban a Cannes-i Arany Pálma díjas filmet, az Adéle életét. Magyarországon már megy, cikkünk itt olvasható róla, de a legtöbben azért hallhattak róla, mert hosszú és mindent megmutató szexjelenetek is vannak benne két lány között.

adele

A film ezért Amerikában a "csak 17 éven felülieknek" kategóriába került. Ennek betartása ugyan nem jelent jogi kötelezettséget, de legtöbbször nem szokták figyelmen kívül hagyni.

Egy Greenwich Village-ben lévő mozi ugyanakkor közölte, be fogja engedni a fiatalabb nézőket a filmre. Indoklásuk szerint az Adéle élete gyerekeknek ugyan nem való, de érett tizenévesek, akik épp most szembesülnek érzelmi kihívásokkal és lehetőségekkel, igenis megnézhetik.

A New York Times szerzője is megjegyzi, saját 14 éves lánya is látta kétszer is a filmet, Franciaországban pedig 12-es korhatárral mutatták be. Ahogy pedig a Gawker írja, a film valószínűleg sokkal többet mond azoknak a tizenéveseknek, akik még most fedezik fel saját identitásukat, mint a felnőtteknek, akiknél ez már kiforrott.

És bár az egésznek sok jelentősége már csak a letöltések miatt sincs, a mozi indoklásával a képmutatással szemben csak egyetérteni tudok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.