Szaúdi nők lázadása: negyvenen ültek autóba a hatósági figyelmeztetés ellenére

Szombatra hirdették meg a szaúdi nők ellenállási akcióját az ellen, hogy nem vezethetnek autót a királyságban, a Wall Street Journal cikke szerint pedig legalább negyvenen pedig be is váltották az ígéretüket, és tényleg autóba ültek.

Így már több mint száz nő lázadt nyilvános autóvezetéssel, mióta meghirdették az akciót. Nylítan ugyan nem tiltják az ország törvényei, hogy autót vezessenek, jogosítványt azonban soha nem adnak ki nekik.

Korábban több nőt letartóztattak már azért, mert a volán mögé ültek, a mostani, világszerte felkapott akció előtt pedig újra figyelmeztettek a hatóságok, hogy

ne próbálják megzavarni a közrendet.

Ezt azonban nem is próbálták, sőt tulajdonképpen tüntetés sem volt, egyszerűen egyesével beültek az autókba. Apák filmezték lányaikat, fiúk tanították anyjukat vezetni szombaton.

Atrocitásokról nem érkezett hír, sőt, a tervezett ellentüntetést sem tartották meg. Korábban ugyanis egy konzervatív csoport

"a női vezetők összeesküvése"

ellen demonstrált, és arra készültek, szombaton is tiltakoznak.

Az ugyanakkor erősen kétséges, hogy az akció eléri-e a célját. Azokat a nőket, akik korábban szegték meg ezt a szabályt, vagy letartóztatták, vagy kirúgták a munkahelyükről, vagy eltiltották az utazástól.

Viszont született egy ilyen sláger a témában: