Az osztrák hummeres gázoló az elütött rendőr fegyveréért nyúlt, majd pillangókéssel akart megszúrni egy rendőrt

bűnügy
2013 október 29., 14:21

Elképesztő indulat, düh és hatalmas erő munkált abban az osztrák sofőrben, aki a vád szerint tavaly október 11-én Apátfalván egy Hummerrel szándékosan gázolta halára Kenéz Imre rendőrjárőrt – mondta a Szegedi Törvényszéken az a makói férfi, aki segített megfékezni a vádlottat. A 35 éves Thomas Robert B.-t hivatalos személy ellen elkövetett emberöléssel, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

A per harmadik tárgyalási napján a tanúként meghallgatott Móra Ferenc elmondta, a vádlott a testét érő több lövés ellenére is folyamatosan késekkel támadt az őt megbilincselni próbáló rendőrre. Az autós, aki röviddel a gázolás után érkezett a helyszínre, azt mondta, az osztrák férfi az elgázolt rendőr fegyverét próbálta megszerezni, majd egy pillangókéssel akarta megszúrni az áldozat járőrtársát, de az ő kezét vágta meg. A járőr ezután elővette a fegyverét, amit a vádlott a csövénél fogva igyekezett kicsavarni a rendőr kezéből, ezt a tanú kirúgta a kezükből. Végül hárman tudták fához bilincselni a vádlottat.

Móra Ferenc arról is beszélt, az osztrák férfi egyik társa a dulakodás alatt kivett valamit a Hummerből, és gyorsan elhajtott a helyszínről. A bíróság az eset egy szemtanúját is meghallgatta, a férfinak úgy tűnt, a vádlott meg sem érezte a testét érő 9 milliméteres lövedékeket, ezért először azt hitte, a rendőr a földbe lőtt. Egy az apátfalvi kamionparkolóban biztonsági őrként dolgozó tanú pedig azt mondta, látta, amikor a vádlott terepjárójával még a gázolás előtt megpróbálta leszorítani az útról az őt igazoltatni próbáló motoros járőrt.

A bíróság megidézte a vádlott egy romániai hummeres túráról hazatérő útitársait is, akik viszont nem jelentek meg a szegedi tárgyaláson. Közölték, a hatóságok korábbi eljárása miatt nem kívánnak Magyarországra utazni. A tanácsvezető bíró ezért felolvasta a korábban tett vallomásaikat, illetve közjegyző előtt Németországban tett nyilatkozataikat. A külföldi tanúk indokolatlannak, eltúlzottnak és fenyegetőnek tartották a rendőri intézkedéseket. A per csütörtökön a sértettet és a vádlottat ellátó orvosok és mentősök meghallgatásával folytatódik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.