Évtizedeken át rossz agyat tanulmányoztak

meghökkentő tudomány
2013 október 29., 20:04

A híres matematikus, Carl Friedrich Gauss agya helyett az orvos Conrad Heinrich Fuchs agyát tanulmányozták német tudósok. A két agyat valószínűleg nem sokkal haláluk után keverték össze.

A tévedést Renate Schweizer fedezte fel. Feltűnt neki, hogy a Gaussénak tartott agyon hiányzik a központi tekervény egyik barázdája, pedig arról egy göttingeni boncoló 1860-ban és 1862-ben is képet készített.

Gauss igazi agyát a kutatók modern képalkotó eljárásokkal tanulmányozták, és arra az eredményre jutottak, hogy a zseniális matematikus és csillagász, valamint az orvos agya nagyság és súly szempontjából is hasonlít egymásra. Gauss a szakemberek szerint valószínűleg magas vérnyomásban szenvedett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.