Négyszázezer forintra büntetnék a Fidesz-székház elfoglalóit

2013 október 30., szerda 6:30

Szerda reggel kezdődik az aktivisták tárgyalása, akik idén március 7-én a negyedik alkotmánymódosítás ellen tiltakozva bemásztak a Fidesz Lendvay utcai székházába.

Szervezett vonulás

A tüntetés szervezői ellen a VI. kerületi rendőrkapitányság indított szabálysértési eljárást gyülekezési joggal való visszaélés miatt. A rendőrség első érve az volt, hogy a tüntetők nem jelentették be a demonstrációt - erre viszont nem is lett volna lehetőségük, mert a székház magánterület. Második érvként viszont az került elő, hogy önmagában már az is demonstráció, hogy közösen, szervezetten, transzparansekkel megközelítették a pártszékházat, és ezt is be kellett volna jelenteni.

A demonstráció szervezői ezzel szemben azt mondják, hogy a táblákat nem nyilvánosan vitték - ez látszik egyébként az eseményről készült felvételeken is. Ráadásul szerintük még ha a kezükben vitték volna, a helyszín megközelítése akkor sem lenne szervezett demonstráció.

Garázdaság nem, kényszerítés nem

A rendőrség négyszázezer forintos büntetést rótt ki a szervezőkre, akik fellebbeztek, így került bíróság elé az ügy. Az akció miatt korábban két eljárás indult, azokból nem lett semmi. Egyrészt garázdaság miatt nyomoztak, több aktivistát be is vittek kihallgatni. Ezt a nyomozást azonban megszüntette az ügyészség, mivel semmilyen garázdaság nem történt.

Másrészt nyomoztak a székházat védő “fideszes aktivisták” ellen is. Ők voltak azok, akik biztonsági emberként léptek fel, pedig nem voltak tagjai a székházat védő biztonsági cégnek, és köztük volt többek között a korábban gyilkosságért elítélt Sz. Ferenc. A tüntetésről készült képeken is jól látszott, hogy többször megfogták és arrébb rakták a tüntetőket. A nyomozás végül arra jutott, hogy ez nem kényszerítés, vagy a személyi szabadság megsértése, mert valójában a tüntetők saját védelmében léptek fel, mivel a székház életveszélyes részeiről tették arrébb őket. A demonstrálók emiatt panaszt nyújtottak be.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt