Felszámolták a szíriai vegyifegyver-gyárakat

külföld
2013 október 31., 11:58

A frissen Nobel-békedíjas OPCW jelentése szerint minden vegyi fegyver előállítására alkalmas telepet felszámoltak. A szervezet és az ENSZ közös missziója megerősítette, hogy a damaszkuszi kormány minden bejelentett vegyifegyver-előállító kapacitását felszámolta.

Szíria megfelelt az OPCW végrehajtó tanácsa által kijelölt november 1-jei határidőnek, ez pedig a leszerelési menetrend fontos mérföldkövének tekinthető.

Az OPCW ellenőrei 23 bejelentett létesítményből 21-be látogattak el. A maradék két helyszínt túl veszélyesnek ítélték az ellenőrzésre, de az ottani felszereléseket korábban már átszállították más létesítményekbe, ahova a szakértők eljutottak.

Az Oroszország és az Egyesült Államok együttműködésével összehozott leszerelési program keretében Damaszkusznak még meg kell semmisíteni meglévő vegyifegyver-készleteit. Becslések szerint Szíriában mintegy ezer tonnányi vegyi fegyver található.

Szíria a múlt héten határidőre átadta a vegyi fegyvereinek megsemmisítésére vonatkozó programtervét az OPCW-nek. Az általános tervet az OPCW végrehajtó tanácsa fogja megvizsgálni, és ha megfelelőnek találja, akkor november 15-éig előírja a megsemmisítés menetrendjét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.