Kamu videók, amik milliókat vertek át

FILM
2013 november 01., 06:30

A film hőskorában annyira valósághű médiumnak tűnt, hogy a nézők sokszor nem is tudtak különbséget tenni a mozgóképes fikció és a valóság között. Ma már nem csak hogy senki sem rendez gyűjtést fehér rabszolganők kiszabadítására, hanem teljesen megfordult a helyzet: a néző azt sem nagyon akarja elhinni, ami tényleg megtörtént. Nehéz olyan videót kiposztolni, amire nem az az első komment, hogy ez kamu, húúú, de bűzlik, aha persze, manipulált, de a személyes kedvencem: ez össze lett vágva.

Mára az lett a képlet hogy MOZGÓKÉP=HAZUGSÁG. Na, de ilyenkor jön a Fidesz, ami azért már ugye nem egyszer állított meg negatív világtrendeket, és azon van, hogy, aki kamu videókat gyárt, az ne az internet előtt ülve, hanem mondjuk a Csillag börtönben röhögcséljen. Búcsúzunk a manipulált mozgóképtől.

Összeszedtünk 10 szemrebbenés nélkül, fapofával kamuzó videót, amelyekkel milliókat vertek át.

1922 – Nanuk az eszkimó

Robert Flaherty az eszkimók hétköznapjairól forgatott némafilmet. Ez az egyik első kulturantropológiai dokumentumfilm. Flaherty 16 hónapot élt együtt és filmezte az inuitokat. Csak aztán kiderült, hogy az egészet megrendezte. A szereplőket átnevezte, jelmezt adott rájuk és instruálta őket. Romantikusan naivnak, primitívnek állította be őket, akik egy lemezjátszótól is hátast dobnak, közben pedig ezek az eszkimók kezelték a kameráját, és hívták elő a filmjeit.

Balázs Béla fel is háborodott az óriási átverésen:

"Sajnos a törvény ma még nem bünteti a megtévesztő és jogtalan alcímeket. Az Urania cégnek ezt a középszerű tanfilmjét „lenyűgöző emberi sors”-ként reklámozták. A közönséget félrevezették, és ez nyilvánvaló csalás, ami például Németországban büntetendő cselekedet."

Balázs Béla Der Tag, 1923. augusztus 31.

1927-28 – Szergej Mihajlovics Eisenstein Október

Eisenstein a szocialista forradalom élményeit egy dokumentumfilm hitelességével keltette életre. Mármint a kommunisták által megírt forradalmat. A propagandafilmet a forradalom 10. évfordulójára rendelte meg a szovjet hatalom.  Több funkciója is volt a filmnek: egyfajta rekonstruált híradó és egyszerre pátosszal teli, dicsőséges propaganda. Nyolcvan évvel ezelőtt a nézők milliói számára az Október című film maga volt a valóság, a Nagy Forradalom. Pláne, ha közben azt mondták nekik, hogy amit látnak az maga a hamisítatlan történelem.

1943 – Filmhíradó

Februárban, mikor már a magyar hadsereg maradványai kétségbeesetten igyekeztek valahogy visszavonulni a Don partjáról, a Filmhíradó még mindig arról számol be, hogy a „magyar honvédek visszaszorítják a támadó bolsevistákat”. De nem csak azért hazudtak, hogy ne rontsák az otthoniak hangulatát. A magyar sajtónak nem voltak a mai értelemben vett tudósítói a fronton. A Filmhíradó a „megélénkülő ellenséges tevékenység” ellen sítalpakon vagy lóháton harcoló honvédekről közölt felvételeket, amiket valószínűleg valahol Magyarországon forgattak. A környezet árulkodik. A tölgyfa, ami filmen látható biztosan nem a Don partján nőtt, a magyar csapatoknak már nem voltak harckocsijai, illetve a felvételeken látható Turán típusú tankokat nem vetették be a doni hadműveletekben.

1987 – Olajfalók (Ropáci)

Az Olajfalók egy csehszlovák áldokumentumfilm, amiben felfedeznek egy új állatfajt, ami kőolajat zabál. Egy kutatócsapat egy lepusztult észak-csehországi bányavidék szénbányájában talál rá az állatra, amint éppen egy szállítószalagon ülve utazgat a bánya egyik feléből a másikba. Lefilmezik, kihozzák, és vizsgálni kezdik. A kis állat ekkor rosszul lesz, lassul a légzése, a kutatók jobb híján a terepjárójuk kipufogócsövéhez teszik és onnan lélegeztetik. A kutatók rájönnek, hogy az újonnan felfedezett lény szénmonoxid-alapú légzéssel él. (Az Olajfalók rendezője és forgatókönyvírója Ján Sverák, az újabb cseh filmes generáció egyik leghíresebb figurája, aki ezzel a húszperces kisfilmmel megnyerte az ifi-Oscart, azaz az Amerikai Filmakadémia legjobb fiatal filmesnek járó díját. Ján édesapja Zdenek Sverák humorista, színész, forgatókönyvíró, Jiri Menzel filmjeinek alkotótársa.)

1994 – Az igazi Mao

Siklósi Szilveszter kamu filmje szerint Mao belehalt a nagy menetelésbe. Helyét a kínai kommunista mozgalom vezetésében végtelenül aljas bátyja vette át. Az ál Mao Ce-tung, csakúgy mint az orosz Nyikita Szergejevics Hruscsov, valójában chicagói maffiózó, aki nagyobb léptékben folytatja a gyilkos harcot, amit az USA-ban korábban elkezdett.

2001 – Frei Tamás orosz bérgyilkosa

Frei Tamás műsorában interjút készített egy orosz bérgyilkossal, aki 1 millió dollárért hajlandó megölni Orbán Viktort. Később Juszt László leleplező riportban bizonyította, hogy fizetett statiszta nyilatkozott az RTL-en Freinek. És mivel Juszt László már akkoriban is elkötelezett híve volt a kompromisszummentes tényfeltárásnak azt is megsúgta, kinek áll ez érdekében:  a kirobbant botrány csak arra volt jó, hogy a miniszterelnök szimpátiaszavazatokat gyűjtsön, és hogy a politika a balliberális sajtóba rúgjon egy nagyot.
VIDEÓ ITT

2004 – Basescu megüt egy gyereket

Egy videofelvétel szerint Traian Basescu román elnök egy 2004-es kampányrendezvényen felpofozott egy fiút. Az állítólagos incidens 5 évvel később 2009-ben az elnökválasztás második fordulójában került elő, és nehéz helyzetbe hozta Basescut. A videofelvételt a Realitatea hírtelevízióban egy stúdióbeszélgetés alkalmával váratlanul vetítették le Traian Basescunak, aki hirtelen nem is nagyon tudott rá reagálni. Olyan volt ez a románoknak, mint nekünk a bajai videó, csak ők még a mai napig nem tudják, hogy a videó hamisítvány vagy sem.

2007 – Hagymával tölti fel az iPodot

A Youtube-on az áltudományos okoskodás, vagy épp az ügyes MacGyverkedés olyan alaptartalom, mint az Instagramon a szelfi. Onnan tanulnak sütni sajttortát a háziasszonyok, onnan lessük le, hogyan kell megmenteni a gyereket, ha a torkán akad a kölesgolyó, és ott mutatják meg pontról pontra, hogyan kell elkészíteni a tökéletes 3d animgifet.

2007-ben viszont egy srác internethívők millióit szopatta be azzal, hogy egy fej hagymával, valami energiaitalszerűséggel és egy csavarhúzóval fel lehet tölteni a kütyüket. Nem lehet.

2012 – Sas rabol el egy kisgyereket

43 millióan nézték meg a Youtubeon azt a felvétel, amely szerint egy szirti sas elragadott egy montreali kisgyereket. A videóról kiderült, hogy hamisítvány. Egy montreali animációs iskola növendékei készítették. Én simán bevettem.

2012 – Kismalac menti meg a kecske életét

Egy amerikai állatkertben in medias res fuldoklik egy kecskegida a tóban. Szerencsére arra jár egy malac beveti magát a vízbe, és az orrával kiterelgeti a síró kecskét. Kiderült, hogy a Comedi Central készítette a videó, hogy reklámozza Nathan for You című műsorát. A malac hivatásos állatszínész, és nem kellett úsznia, mert a víz alá műanyagjárdát építettek neki.

2013 – A felgyulladó twerkelő lány

A médiatörténelem legnagyob FAIL-jének indult a twerkelő csaj, aki rázuhan a gyertyákkal megrakott üvegasztalra, majd lángra lobban. Lehozta a Fox, az NBC, és a CNN híradója is. De kiderült, hogy a ABC csatorna műsorvezetője Jimmy Kimmel baszta át a fél világot. A csaj nem jógamániás, hanem egy profi kaszkadőr.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.