Egyre több terrortámadás érheti Kínát

A hétfőn, a Tienanmen téren elkövetett robbantás után öt embert vettek őrizetbe a hatóságok, terrorista bűncselekmény elkövetésének vádjával. Az elkövetők az ország nyugati régiójából, a politikailag meglehetősen instabilnak számító Hszincsiang tartományból származnak. Az ujgur autonóm tartomány lakóinak többsége muszlim, és egyre feszültebb a viszonyuk a kínai kormánnyal. 

A mostani eset pedig megint arra mutatott rá, hogy Kína gyakorlatilag ketté szakadt. Egyrészt ott vannak a sűrűn lakott, iparilag fejlett déli és keleti területek, másrészt pedig az alacsony népsűrűségű északi és nyugati területek, mint mondjuk Belső-Mongólia, Tibet vagy Hszincsiang régió. Ezeken a területeken Kínában kisebbséginek számító etnikumú emberek élnek, és az utóbbi időben egyre gyakrabban zajlottak összecsapások a helyiek és az állami hatóságok között.

Ujgur férfiak lovas harca (REUTERS/China Daily)

A mostani támadás után megint megjelentek azok a vélemények, melyek szerint a kínai kommunista állam elnyomó kisebbségpolitikája miatt az ország fejlettebb részeinek nagyvárosai elsőrangú terroristacélpontokká válhatnak a jövőben.

A három elmaradott terület teszi ki amúgy Kína alapterületének 42 százalékát, és ezek a területek gazdagok olyan nyersanyagokban, melyekre a hihetetlen tempóban bővülő kínai gazdaságnak szüksége lenne. A han-kínaiakból álló kommunista párt pedig mindent meg is tesz, hogy a szükséges nyersanyagokat előállítsa, és az ország másik felébe juttassa. Hszincsiangban például olajat termelnek, amit egy félkatonai olajvállalat visz véghez, biztosítva az ország másik felének olajellátottságát.

Ujgur férfi (REUTERS/Carlos Barria)

A gazdasági fellendülés óta nagyon kiéleződtek a feszültségek, 2009 óta több mint 120 tibeti gyújtotta fel magát, mongol lakosok és a rendőrség között rendszeresek az összecsapások, Hszincsiangban tucatnyian haltak meg tünetesekből kitört zavargásokban.

A helyzet az elemzések szerint könnyen tovább fajulhat, ha a kínai hatóságok tovább szigorítják fellépésüket a nyugaton élő kisebbségekkel szemben. Ráadásul arra is lehet számítani, hogy az ujgur felkelők akár szorosabb kapcsolatot is kialakíthatnak a környező országokban, például Pakisztánban működő szélsőséges muszlim szervezetekkel.

(REUTERS/China Daily)

Jelenleg a kínai hatóságok a Tienanmen téren elkövetett merénylet elkövetésével egy függetlenségért harcoló ujgur csoport, a Kelet-Turkisztán Iszlám Mozgalmat gyanúsítják. Emberi jogi szervezetek szerint viszont ez a vád csak indok arra, hogy a kínai kormány még több katonát küldjön az amúgy is rendesen megszállt tartományokba.

(via Quartz, NYTimes. Címlapkép: REUTERS/Kim Kyung-Hoon)