Messi négy egymást követő bajnokin nem lőtt gólt

sport
2013 november 01., 23:23
  • Messi nem az igazi.
  • Mármint az igazi Messihez képest.
  • Négy bajnoki pergett le úgy, hogy nem szerzett gólt.
  • Azért átlagosan így is 93 perceként betalál.

A Barcelona négy utolsó bajnokija: Osasuna-Barcelona 0-0. Barcelona-Real 2-1. Celta Vigo-Barcelona 0-3. Barcelona-Espanyol 1-0. Az Osasuna ellen Messi a kispadról szállt be a 68. percben, a további hármat végigjátszotta, de csak egy gólpasszig és helyzetekig jutott. Dráma.

2011 áprilisa óta nem történt olyan, hogy Messi négy egymást követő bajnokin nem rúgott gólt.

A sérüléssel bajlódó argentin a Barcelona 12 bajnokijából csak hatot játszott végig, egyszer be, háromszor lecserélték, kétszer sérülés miatt, két meccset ki is hagyott teljesen. Nyolc gólja és négy gólpassza így is van, de jelenleg csak harmadik a spanyol góllövőlistán, Diego Costa (12 gól) és Cristiano Ronaldo (11 gól) mögött. Átlagban 93. percenként talált be ebben a szezonban bajnokin.

A huhogók felütik a statisztikákat

A tavalyi Messi jobb volt. Tavaly a 12. forduló után 17 gólnál és hat gólpassznál járt, de akkor majdnem végig a pályán volt, csak egyszer volt csere, a Getafe ellen az 58. percben állt be, és még akkor is rúgott két gólt. Ekkor már belekezdett abba a parádés sorozatába, amikor 19 bajnoki meccsen zsinórban szerzett legalább egy gólt (csak ebben a menetelésben összesen 30-at), aztán egy sérülés tavasszal megszakította a sorozatot. A szezonban 32 meccsen végül 46 gólt rúgott, 57 percenként szerzett gólt.

A tavalyelőtti Messi is 17 gólt szerzett már ennyi idő alatt, hét gólpassz mellett. De akkor is csak egy meccs kivételével nem volt végig a pályán, egyszer a 61. percben cserélték be. A teljes szezonban 37 meccsen 50 gólig jutott, 65 percenként szerzett gólt.

De még a három évvel ezelőtti Messi is jobb volt. 2010/11-ben is volt sérült a bajnokság elején, két meccset hagyott ki, a 4-5. fordulóban, de azért 12 meccsen 13 gólig és hat gólpasszig jutott. Ennek a szezonnak a tavaszán, március-áprilisban fordult elő utoljára, hogy négy bajnoki ment le egymás után Messi-gól nélkül. 33 meccsen 32 gól lett a vége, 92 percenként szerzett gólt.

A régi Messi nem volt jobb

A négy évvel ezelőtti Messi rosszabb volt. 2009-10-ig kell visszamenni, hogy a mostanihoz hasonló Messi-mutatókat találjunk. Akkor 12 bajnoki után 7 gólnál járt, négy gólpassza volt még. Akkor egy meccset teljesen kihagyott, kétszer be, és kétszer lecserélték. Két kihagyott meccs után aztán a 17. fordulótól beindult, végül 35 meccsen 34 gólig jutott a bajnokságban, átlagban 84 percenként szerzett gólt.

Az öt évvel ezelőtti Messi is rosszabb volt. 2008 őszén 12 meccs után hét gól/hat gólpassz volt a statisztikája, a mostanihoz hasonlóan keveset volt a pályán. Kétszer egyáltalán nem játszott, egyszer be, kétszer lecserélték. A bajnokság végén 31 meccsen 23 gólig jutott, 109 percenként talált be. De ennek a szezonnak a második fele, és a következő első fele is elég volt ahhoz, hogy megkapja az első Aranylabdáját.

A BL-ben jól megy

A Barcelona szerdán a Milan ellen játszik Bajnokok Ligája-meccset. Háromból két meccsen játszott Messi, az Ajax ellen mesterhármast szerzett, aztán kihagyta a Celtic elleni meccset, Milánóban megint betalált. A BL-ben így két meccsen négy gólnál jár.

A Barcelona Messi-függősége csökken

Ha Messinek nem is megy annyira, ez a Barcelona eredményein nem látszik, a gólok jobban eloszlanak. Tata Martinóval a kispadon 11 győzelemmel és egy döntetlennel kezdtek, a csapat gólkülönbsége 34-7. Tavaly Vilanovával is megvolt a 11 győzelem, 1 döntetlen. Messi is, a csapat is többet rúgott, de sokkal több gólt is kapott a Barcelona, 39-15 volt a gólkülönbség. (A 20. fordulóban kaptak ki először.)

Guardiolával egyszer sem kezdett ilyen jól a Barcelona. Az időben visszafelé haladva: két éve, Guardiola utolsó évében rosszabbul állt a csapat, ami még ugyan veretlen volt, de a nyolc győzelem mellett négy döntetlenjük is volt, 38-7-es gólkülönbséggel. 2010-11-ben pedig ekkora már egy vereség is becsúszott egy döntetlen mellett (33-8-as gólkülönbség). 2009-10-ben két döntetlen a tíz győzelem mellett, 30-8 a gólkülönbség. Guardiola első évében pedig ez az időszak az összeszokásé volt, egy vereség és két döntetlen is becsúszott az elején, 37-12-es gólkülönbséggel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.