Miért kezdődik egyre hamarabb a serdülőkor?

életmód
2013 november 04., 16:24

Egy új amerikai kutatás szerint a lányok egyre fiatalabban lépnek be a serdülőkorba, és ez szorosan kapcsolódik a gyerekkori elhízáshoz és a vegyszerekhez. Az USA-ban a pubertás mérése az 1970-es évek óta alig változott, ami meglepő, tekintve, hogy ez az egyik legnagyobb mérföldkő az ember testének fejlődésében.

A lányok teste mindig is hamarabb érett a fiúkénál. Előbbiek általában 8 és 12 éves koruk között kezdenek el serdülni, az utóbbiak 9-14 évesen. A serdülőkor hossza is nemeként változik. A lányoknál általában 3 évig tart (bár ha csak 2, vagy akár 6 évbe telik, az is normálisnak számít), a fiúknál 4 év az átlagos.

Három fő jele van annak, hogy a pubertás folyamatban van: a lányoknál a mell, a fiúknál a herék fejlődése, illetve mindkét nemnél a fanszőrzet megjelenése. A mutálás, a menstruáció, az arcszőrzet megjelenése és a hirtelen növekedés is fontos, de nem ezek a mérés legfontosabb szempontjai. A mérőszámok egyébként egész specifikusak: a fiúknál akkor kezdődik a serdülőkor, amikor a here nagyobb lesz 3 milliliteresnél, és akkor fejeződik be, amikor eléri a 20 millilitert, a pénisz (c==3) pedig a 15 centit (hosszában). (Hogy mi van akkor, ha valakinek a hímvesszője nem éri el a 15 cm-t, arról a Guardian nem írt.)

A kutatásban 1200 amerikai lány vett részt, és abban kizárólag a mellszövettel foglalkoztak, részben azért, mert korábbi kutatások már kimutatták, hogy a menstruáció átlaga alig változott. A kutatás szerint a változás nem nagy az 1990-es évekhez képest, csak néhány hónappal kezdődik korábban a serdülőkor, de nagyobb történelmi kontextusban már látványos a különbség: 1920 óta öt évvel hamarabb érnek a lányok.

A fiúknál hasonló adatok jönnek ki, csak kb. egy évet kell hozzáadni mindegyik oszlop értékéhez.

Hogy ez miért van, azt nem lehet pontosan tudni, közrejátszhat a stressz, a klíma, a nappali ciklusok hossza, a vegyszerek és a megváltozott táplálkozás is, de a legvalószínűbb, hogy a gyerekkori elhízásnak és a vegyszereknek van hozzá a legtöbb közük. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt