Népi kezdeményezés korlátozná a miniszterelnökség időtartamát

POLITIKA
2013 november 04., 19:08

Az Index értesülései szerint "civilek" nyújtottak be két kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyekkel meg akarják választani a kormányfői és polgármesteri tisztségre vonatkozó szabályokat.

A kezdeményezés alapján ugyanaz a személy legfeljebb nyolc éven át lehetne miniszterelnök, illetve legfeljebb tíz éven át polgármester. Az utóbbi közvetlenül választott tisztség, az előbbi viszont nem az. Parlamentáris demokráciákban nem szokatlan az elnöki tisztség betöltésének korlátozása - így van ez Magyarországon is, ahol legfeljebb kétszer lehet valaki köztársasági elnök -, ám a miniszterelnökséget nem szokás ugyanígy korlátozni.

Az NVB oldalán még nem található meg a kérdés, arról a testület nem tárgyalt, így még nem is határozhatott. Ha engedik az aláírásgyűjtést, a kezdeményezőknek ötvenezer aláírás kell ahhoz, hogy a parlament egyáltalán foglalkozzon a kérdéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.