https://444.hu/assets/2013-10-17T145219Z_546058418_GM1E9AH1MFM01_RTRMADP_3_SOMALIA-LIFE.jpg

Internetet mindenkinek? Ne vicceljünk már

TECH
2013 november 05., 19:58
  • Évi négymilliárd dollárt (877 milliárd forint) költ jótékonykodásra Bill Gates, a Microsoft (MS) alapítója.
  • Szerinte a szegényeknek nem ingyen internetre, hanem gyógyszerre és ételre van szükségük.
  • Persze nagyon nehéz gyereket oltani, ha közben folyton agyonlövik a segélymunkásokat.
  • Úgy tűnik a milliárdos már sem a kapitalizmusban, sem a demokráciában nem hisz igazán.

Persze, nagyon jó dolog az internet, de ha tényleg javítani akarjuk valakinek az életkörülményeit, akkor ez csak sokadik szempont. A gyógyszerek és az ennivaló azért fontosabbak.

Ezt Bill Gates amerikai milliárdos mondta a Financial Timesnak, mikor alapítványáról kérdezték. A Bill és Melinda Gates Alapítvány elsősorban olyan dolgokra ad pénzt, mint a malária, vagy a gyermekbénulás elleni küzdelem. Ambiciózus céljaik vannak: ki akarják irtani ezeket a betegségeket.

Jó szándékú ez a Zuckerberg fiú, de fogalma sincs

Gates szerint ostobaság, ha valaki úgy akar segíteni a fejlődő világban, hogy olcsó vagy ingyenes internetet biztosít mindenkinek.

Most komolyan, ha valakinek választania kell mondjuk a maláriagyógyszer és a szélessáv között vajon melyiket akarja majd jobban? Tévedés azt gondolni, hogy az internet minden problémát megold. Tényleg az lenne a generációnk nagy kihívása, hogy elvigyük a netet mindenkinek? Ez egy vicc!

Gates így szállt bele páros lábbal Mark Zuckerberg Facebook alapító kezdeményezésébe, amivel 5 milliárd embernek akar internetet biztosítani. Szerinte a technológia ugyanis nem kínál megoldást azoknak a problémáira, akik leginkább segítségre szorulnak. Azt mondta, hogy a világ 5 nagy megoldásra váró problémája között nincsen ott, hogy hogy jut számítógép minden ember asztalára. Különösen, hogy ugye sokaknak asztala sincsen.

Amúgy azon elég komoly vita van Amerikában a Gates-hez hasonló "régi vágású" milliárdosok, és a Zuckerberg-féle tábor között, hogy hogyan lehet a legtöbbet segíteni a fejlődő világban. Zuckerberg vagy Peter Diamandis, az űrkutatást bátorító X-díj alapítója láthatóan abban hisznek, hogy olyan új iparágakat kell létrehozni, amik nagyjából a szabad piac logikája mentén, "maguktól" változtatják meg a világot, és javítják mindenhol az életkörülményeket. Gates szerint ez hülyeség.

Ó jaj, de nagy szükségünk van valami új iparágra? Ki mond ilyet?!? Arra van szükség, hogy a gyerekek ne haljanak éhen!

Múzeumot vakoknak?

Egy programozótól talán nem meglepő, hogy megpróbálja kiszámolni, óriási vagyonával hol tud a leghatékonyabban segíteni.

Miért támogatna bárki egy múzeumot, ha arra is költheti a pénzét, hogy egy betegséget gyógyítsanak belőle, ami vakságot okoz? Meg kell kérdezni, hogy a múzeumba járók közül hányan vállalnák a kockázatát, hogy megvakulnak, ha ezért cserébe épülne egy új kiállítóterem. Senki sem vállalná.

Gates nagyjából ilyen elvek alapján döntötte el, hogy mire akarja költeni az évi kb. 4 milliárd dollárt (877 milliárd forintot), ami nála jótékonykodásra megy el. Az alapítványa elsősorban oltási programokat támogat a fejlődő világban, küzdenek a szegénység ellen, és az Egyesül Államokban támogatják a közoktatást. Külföldi országoknak folyósított segélyre Amerikában csak az állam költ csak nála többet, a dupláját mint Gates alapítványa. Valószínűleg a világon magánszemélyként neki van a legnagyobb befolyása mások életére jótékonysági akciói miatt.

A hűtőgép miatt nem irtható ki a gyermekbénulás

photo_camera Reuters

Az elmúlt években Gates számára az is kiderült, hogy van olyan dolog, amire évi 4 milliárd dollár sem elég.

Kiirtani egy betegséget. Ez az igazi feladat. Az ember nekiáll, belerakja minden pénzét és erejét, hogy elérje a bűvös számot. A nullát. Vagy sikerül, és leszámoltunk egy betegséggel, vagy nem, és akkor semmit sem értünk el, mert a fertőzések száma szép lassan visszakúszik arra a szintre, ahonnan elindult lefelé.

Az alapítványa például a gyermekbénulást vette célba, elég változó eredményességgel. Indiában sikerült kiirtani a betegséget, de Nigériában, Pakisztánban és Afganisztánban nem. Ez utóbbi két országban szinte lehetetlen hatékony segélyprogramokat működtetni, mert a muszlim szélsőségesek rendszeresen megtámadják az önkénteseket, és elrabolják a gyógyszerszállítmányokat.

A másik, banálisnak tűnő probléma a vakcinák hűtése. A legtöbb oltóanyagot 2-8 fok között kell tárolni, hogy ne romoljon meg. Ez nyugaton egyáltalán nem probléma, de olyan országokban, ahol sok helyen elektromosság sincs, nagyon nehéz. Éppen ezért a feladat része például az ilyen logisztikai problémák megoldása.

Teljesíthetetlen dolgot várnak a választóktól és a kormányoktól

A milliárdos szerint hiába várja bárki a kormányoktól, hogy a társadalom legégetőbb problémáit megoldják.

Egy ember minél közelebb kerül a tűzhöz, annál pontosabban látja, hogy a politikusok mennyire nem értenek azokhoz az összetett rendszerekhez, amiket szabályozniuk kellene, mint az egészségügy vagy a költségvetés. Persze a választóknál sem jobb a helyzet. Egy átlagembernek nincs és nem is lehet megalapozott véleménye egy csomó olyan ügyről, amiről a politikusok döntenek, mert egyszerűen nem értenek hozzá. Ehhez képest akkor hogy lehet elvárni tőlük [a választóktól], hogy felelősségteljesen szavazzanak?

Gates szerint ezért marad a hozzá hasonló emberekre, hogy megoldják ezeket a problémákat. Mert az ilyen ügyekhez, iszonyú mennyiségű pénz mellett, alapvetően olyan típusú tudásra van szükség, amilyet például ő az MS vezetésével megszerzett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.