Másodszor is elbukott Strasbourgban a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó

jog
2013 november 05., 17:44

A 2010-es kormányváltás után a közszférából elbocsátott dolgozók végkielégítéseire visszamenőlegesen kivetett különadót elsőnek az Alkotmánybíróság is visszadobta, majd miután a parlament újra elfogadta azt, a strasbourgi emberi jogi bíróság idén márciusban a tulajdonjogba ütközőnek mondta ki a törvényt.

A kormány még egyszer próbálkozott, de az uniós bíróság megint úgy döntött, hogy a Gáll kontra magyar állam, az N.K.M. kontra magyar állam és az R. Sz. kontra magyar állam ügyekben benyújtott fellebbezést elutasítja.

A döntés értelmében a magyar államnak súlyos kártérítéseket kell kifizetnie az érintetteknek.

  • Az egykori APEH-alkalmazott Gállnak 16,900 eurót
  • A volt minisztériumi alkalmazott K.M.-nek 11,600 eurót
  • R.SZ állami cégalkalmazottnak pedig 29,400 eurót kell kifizetnünk.

(via hvg)

Még egy magyar ügyben döntött kedden a strasbourgi bíróság. Egy 1947-ben született állampolgár azért perelte be a magyar államot, mert előzetes letartóztatása alatt túlzsúfolt börtönben tartották 2006 szeptemberétől 2008 októberéig. A bíróság embertelen és megalázó bánásmód miatt 12000 euró kártérítést és 2000 euró költségtérítést ítélt meg neki az Európai Emberi Jogi Konvenció 3. cikkére hivatkozva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.