Másodszor is elbukott Strasbourgban a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó

A 2010-es kormányváltás után a közszférából elbocsátott dolgozók végkielégítéseire visszamenőlegesen kivetett különadót elsőnek az Alkotmánybíróság is visszadobta, majd miután a parlament újra elfogadta azt, a strasbourgi emberi jogi bíróság idén márciusban a tulajdonjogba ütközőnek mondta ki a törvényt.

A kormány még egyszer próbálkozott, de az uniós bíróság megint úgy döntött, hogy a Gáll kontra magyar állam, az N.K.M. kontra magyar állam és az R. Sz. kontra magyar állam ügyekben benyújtott fellebbezést elutasítja.

A döntés értelmében a magyar államnak súlyos kártérítéseket kell kifizetnie az érintetteknek.

  • Az egykori APEH-alkalmazott Gállnak 16,900 eurót
  • A volt minisztériumi alkalmazott K.M.-nek 11,600 eurót
  • R.SZ állami cégalkalmazottnak pedig 29,400 eurót kell kifizetnünk.

(via hvg)

Még egy magyar ügyben döntött kedden a strasbourgi bíróság. Egy 1947-ben született állampolgár azért perelte be a magyar államot, mert előzetes letartóztatása alatt túlzsúfolt börtönben tartották 2006 szeptemberétől 2008 októberéig. A bíróság embertelen és megalázó bánásmód miatt 12000 euró kártérítést és 2000 euró költségtérítést ítélt meg neki az Európai Emberi Jogi Konvenció 3. cikkére hivatkozva. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.