Az EBESZ szerint a rágalmazás szigorúbb büntetése korlátozhatja a sajtószabadságot

Bírálta a kormány tervét a rágalmazó videófelvételek súlyosabb büntetőjogi szankcionálására az EBESZ sajtószabadság-ügyi főképviselője, Dunja Mijatović. "A büntető törvénykönyv módosítása tovább korlátozhatja a sajtószabadságot. A rágalmazó felvételek publikálásának büntetése aránytalan és a kritikus nézetek elhallgattatásához vezethet" - mondta Belgrádban.

Az országgyűlés kedden fogadta el a bajai videóbotrány apropóján benyújtott törvénymódosítást, amely alapján két év börtönbüntetéssel büntethető az, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis, hamisított vagy valótlan hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz. Három évig büntethető, ha ezt nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva teszi.

Rogán Antal eredeti javaslata szerint még azt is egy év börtönnel sujthatták volna, aki úgy hozta volna nyilvánosságra a felvételt, hogy nem tud annak hamisságáról. Ezt végül a szocialista Harangozó Tamás módosító indítványát megszavazva törölték az elfogadott törvényből.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.