Jasszer Arafatot megmérgezték, ebbe halt bele 2004-ben

Terrorizmus
2013 november 06., 16:46

Tizennyolcszor annyi polónium volt Jasszer Arafat testében, mint amennyi normális – derítették ki svájci törvényszéki vizsgálatok. A volt palesztin elnök tehát politikai merénylet áldozat lett – állítja Arafat özvegye.

Miután egy svájci intézet szakértői nagyon mérgező, halálos radioaktív anyagot találták egy ruhadarabon, ami állítólag Jasszer Arafaté volt, a maradványait tavaly novemberben exhumálták, hogy megvizsgálják, a 2004-ben elhunyt elnököt megmérgezték-e.

Hatvan mintát vettek a maradványokból Rámalláhban, majd azokat háromfelé osztották a vizsgálatot végző három csapat között. Kb. 20-20 mintát vizsgálat egy francia, ami az özvegy, Szúha Arafat franciaországi beadványa miatt jött létre, egy svájci és egy orosz csapat, amit a Palesztin Hatóság bízott meg.

Szúha Arafat azt mondta, hogy tudományosan beigazolódott, hogy Arafatot megölték, de senkit sem gyanúsított meg a gyilkossággal, elismerve, hogy Arafatnak rengeteg ellensége volt.

photo_camera Fotó: Loay Abu Haykel / Reuters

Arafat 1996-tól haláláig a Palesztin Autonóm Hatóság elnöke volt, illetve vezette a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet is. 1994-ben Simon Peresz és Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnökökkel együtt Nobel-békedíjat kapott.

Az izraeli megszállás elleni palesztin népfelkeléseket vezette 1987 és 1993 között, illetve 2000 után (ez az intifáda máig tart).

2004-ben rövid időn belül rosszul lett, gyógykezelésre szállították Párizsba, ahol továbbromlott az állapota, kómába esett, majd meghalt. Kairói temetési szertartás után Ramallahban temették el (az izraeli hatóságok nem mentek bele, hogy Jeruzsálemben temessék el). Az eseményt bombamerénylet zavarta meg.

(The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.