Újabb feljelentés a Jobbikkal szobrot avató Hegedűs Loránt ellen

Tbg
vallás
2013 november 06., 10:39

A reformatus.hu főszerkesztője, Csepregi Botond is feljelentést tett a református lelkész, a Jobbikkal igen közeli kapcsolatokat ápoló Hegedűs vasárnapi rendezvénye miatt.

Csepregi szerint Hegedűs megsértette a református zsinat 1998-as határozatát, amely szerint református templomban:

nem folytatható olyan tevékenység, amely nem egyeztethető össze az egyház erkölcsi elveivel és tanításával, párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja.

- idézi a reformatus.hu.

A beadvány arra kéri a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperesét, vizsgálja meg, az esemény megsértette-e a zsinat hivatkozott határozatát.

Hegedűs ellen püspöke is eljárást kezdeményezett. Szabó István szerint

a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szervezett

Ifj. Hegedűs Loránt kedden az MTI-nek tagadta, hogy jobbikos rendezvényen vett volna részt, sőt kijelentette, mindenkit beperel - köztük a reformatus.hu-t is -, aki ezt állítja. Hegedűs szerint szimplán istentiszteletet tartottak.

Vasárnap a Szabadság téri Hazatérés templomában felavatták Horthy Miklós kormányzó bronzból készült mellszobrát, amivel egy négy éve ott álló gipsz szobrot cseréltek le. Mint a szervezők a 444-nek a helyszínen elmondták, mostanra gyűlt össze a pénz a szoborra.

Annak ellenére, hogy ifj. Hegedűs Loránt szerint nem pártrendezvény volt az esemény, a következő jelek utalnak arra, hogy mégis:

  • A Jobbik pártalapítványa támogatta a szobor elkészítését
  • Legalább öt jobbikos parlamenti képviselő ott volt: Novák Előd, Gyöngyösi Márton, Murányi Levente és Hegedűs felesége, Lorántné, Szilágyi György.
  • Gyöngyösi Márton beszélt is a szoboravatáson.
  • Attrocitást érte a Jobbik budapesti alelnökét, megfogták a golyóit.
  • Jobbik-zászlókat is lehetett látni a rendezvényen, ahogy gárdistákat is.

Az eseményt ellentüntetők próbálták megzavazrni. Ez a demonstráció is szervezett volt, a Hit Gyülekezete, az Antifasiszták és Ellenállók Szövetséges szervezkedett, de feltűntek a rendezvényen az Együtt 2014 aktivistái is.

1998-ban lett Bölcskei Gusztáv a református zsinat elnöke, akkoriban szorult ki a református egyház vezetéséből ifj. Hegedűs apja, aki MIÉP-es volt. Bölcskei vezetése alatt született meg az a határozat, amire most a reformatus.hu hivatkozik.

A Magyar Narancs még 2002-ben írt részletes cikket a református egyház vezetésében lejátszódó hatalmi mozgásokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.