Szó szerint világraszóló sakkparti a Széchenyi fürdőben

Játék
2013 november 07., 18:34

Ezt a 2010. decemberi fotót szedte elő, és adta közre a Reuters képügynökség azért, mert a sakk és a gumikacsa idén bekerült az amerikai National Toy Hall of Fame-be, ami így már 53 olyan játékot ismer el, ami sok éven át népszerű maradt.

photo_camera Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Ilyen a világ egyik legrégebbi játéka, a sakk, amiben az oroszok és a számítógépek járnak az élen. Szombaton kezdődik a sakkvilágbajnokság döntője. Vladimir Nabokov egyébként írt egy Luzsin-védelem (régebben: Végzetes végjáték) című regényt egy őrült sakkozóról. Egyszer én is írtam egy különc magyar sakkozó életéről és örökségéről, itt lehet olvasni a brutálisan megölt, dúsgazdag dr. dr. Kulin bánról.

A gumikacsát a gumijátékok megjelenésével a 19. században találták fel, de az 1970-es években lett népszerű az amerikai Jim Hensonnak hála, aki egy Rubber Duckie nevű dalt adott elő a Szezám utca című tévésorozatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.