Februárban nyújtaná be törvénytervezetét a Székelyföld autonómiájáról az RMDSZ

külföld
2013 november 09., 11:27

December végére elkészül a tervezet, amit közvitára bocsátanak. Területi autonómiát akarnak, a dél-tiroli autonómia mintájára. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az autonómiatörvény sikeréhez fontos meggyőzni a román társadalmat is, mert enélkül esélytelen a küzdelem. "Sem Brüsszel, sem Moszkva, sem Washington sem Budapest nem fogja elhozni nekünk az autonómiát" - mondta.

Az autonómiáért folytatott küzdelmet a nyelvi jogokért folytatott küzdelemhez hasonlította. A román társadalom a 90-es években még azokat is elutasította, de "bölcs és kiegyensúlyozott párbeszéddel" sikerült azokat törvénybe iktatni. "Az autonómiával is ez a feladat: feszegetni kell, de nem szabad felrobbantani a bizalmatlanság falait" - mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.