Kémbotrány az amerikai haditengerészetben, felfüggesztették a hírszerzés két vezetőjét

külföld
2013 november 09., 10:29
comments 1
photo_camera Forrás: US Navy, Wikimedia Commons

Kötelezően szabadságolták az amerikai haditengerészeti hírszerzés két legfőbb vezetőjét és megvonták hozzáférésüket a titkos anyagokhoz. Ted "Twig" Branch altengernagy és Bruce F. Loveless ellentengernagy is kapcsolatban volt azzal a szingapúri zsoldoscéggel, a Glenn Defense Marine Asiával, aminek a vezérigazgatóját szeptemberben tartóztatták le. A vádak szerint a cég prostituáltakkal és pénzzel fizetett le amerikai haditengerészeket, hogy azok titkos vagy egyedi információkkal lássák el.

Két tengerésztisztet és a haditengerészet egyik bűnügyi nyomozóját októberben tartóztatták le, egy hadihajó kapitányát pedig felmentették. És ez valószínűleg még csak az ügy felszíne. "Úgy hisszük, hogy még további tisztek is belekeveredhetnek a botrányba" - nyilatkozta John F. Kirby ellentengernagy, a haditengerészet szóvivője.

Branch és Loveless szerepét, illetve azt, hogy konkrétan mire gyanakszanak, a haditengerészet nem részletezte. Annyit mondtak, hogy a függelemsértést - vagyis nem bűncselekményt - még azelőtt követték el, hogy megkapták a tengernagyi rangot és kinevezték őket a hírszerzés élére. "Semmi sem utal rá, és a gyanúsítás sem sugallja, hogy bármelyikük minősített anyagokat adott volna át" - mondta Kirby. Egyik főtisztet sem vádolták meg bűncselekménnyel, és egyelőre mindketten megtarthatták a rangjukat. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.