Iránon, és nem a franciákon bukott el az atomalku

külföld
2013 november 11., 10:33

Legalábbis az amerikai külügyminiszter, John Kerry szerint. "A franciák aláírták volna. Mi is aláírtuk volna" - mondta Abu Dzabiban.

Szerinte Irán volt az, ami "abban az adott pillanatban" nem tudta elfogadni a megállapodást. Reményei szerint a következő pár hónapban sikerül kompromisszumot kötni. Irán és a hatok (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) legközelebb november 20-án találkoznak.

A korábbi jelentések még arról szóltak, hogy Franciaország szigorúbb korlátozásokat vezetett volna be az Arakban épülő nehézvizes reaktorra, mert ott plutóniumot is termelhetnek, amit akár bombagyártásra is használhatnak. Diplomáciai források szerint azonban nem ez történt.

Az egyezség Irán ellenállásán bukott el. Az irániak ragaszkodtak hozzá, hogy az egyezmény elismerje jogukat az urándúsításra. Ezt Kerry is megerősítette. "Egységesek voltunk szombaton, amikor bemutattuk javaslatunkat az Irániaknak. De Irán nem tudta elfogadni." (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.