Májat nyomtattak San-Diegóban! És még működött is! Negyven (40!) napig!

TUDOMÁNY
2013 november 11., 12:27

Az Organovo nevű cég májsejtek egymásra nyomtatásával készített működő májat. Azért májjal kísérleteznek, mert a máj regenerálja magát, így esélyesebb, hogy működni is fog. Az első, tavaly áprilisban nyomtatott máj még csak öt napig húzta, most már 40 napig működött.

Ráadásul pont úgy, ahogy kell. Kiszűrte a mérgező anyagokat és megtartotta a tápanyagot. Az érrendszert viszont nem sikerült integrálni, ezért is pusztul el a nyomtatott máj pár hét után.

A nyomtatott máj nagy előnye, hogy a páciens őssejtjeiből lehet előállítani, vagyis kilökődésmentes. De a nyomtatott májat elsősorban nem májátültetésekhez, hanem kísérletekhez használnák. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.