Trükköznek a szlovákok a kisebbségekkel

Szlovákiában a kisebbségi kormánybiztos munkáját etnikai bizottság segíti. Ebben eddig a nagyobb kisebbségeknek több képviselőjük is volt, de arányaiban még így is kevesebb beleszólásuk volt az ügyekbe, mint azt számarányuk indokolta volna. Mostantól még annyi se lesz.

A Szlovákiában szinte kimutathatatlan szerb kisebbség képviselőjének javaslatára ugyanis úgy határoztak, hogy a 13 szlovákiai kisebbséget egyaránt csak egy szavazat illeti majd meg a bizottságban. A három legnagyobb szlovákiai kisebbség, a magyar, a roma és a ruszin képviselői a javaslat ellen szavaztak, de az így is átment a bizottságon.

A testület egyik magyar tagja a szlovák kormány ármánykodását sejti a történtek mögött. Szerinte az egy kisebbség-egy szavazat ötletét csak névleg terjesztette elő a szerb kisebbségi képviselő, valójában a kormánybiztos hivatalát vezető Mária Jelíckova trükkje volt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.