A legnagyobb baklövésünk? Mikor beengedtük dolgozni a magyarokat!

POLITIKA
2013 november 13., 12:22

anglia_cimlap

Azt nem mondhatja senki, hogy Jack Straw brit munkáspárti politikus túlfinomkodtak legutóbbi blogbejegyzését. A volt külügy- és belügyminiszter a Lancashire Telegraph című lapban ír rendszeresen, ott jelent meg "Nehéz döntések hibákhoz vezetnek" című írása.

One spectacular mistake in which I participated (not alone) was in lifting the transitional restrictions on the Eastern European states like Poland and Hungary which joined the EU in mid-2004.

Azaz

Az egyik igazán látványos baklövés, amiben részem volt (nem egyedül), amikor a 2004-es uniós csatlakozáskor nem alkalmaztunk átmeneti megkötéseket [a munkavállalással kapcsolatban] olyan kelet-európai országokkal szemben, mint Lengyelország vagy Magyarország.

A franciák és a németek 2011-ig nem engedték be a magyar munkavállalókat, Straw szerint ez nagyon jó döntés volt a részükről. Erre egyébként azért volt lehetőségük, mert Magyarország megtiltotta, hogy külföldiek termőföldet vegyenek a csatlakozás után jó pár évig.

Arra számítottunk, hogy 2004 és 2010 között évi 5-100 ezer munkavállaló érkezhet, Ehhez képest negyedmillióan jöttek.

A politikus arról is írt, hogy az 1999 után érkezett külföldi munkavállalók sokkal több kevesebb pénzbe kerültek a brit államnak (adókedvezmények, segélyek és más juttatások miatt), mint azok, akik 2011 után érkeztek az országba a brit állampolgárok. (Ezt csúnyán elnéztem, sry!)

Straw azt is pedzegeti, hogy milyen komoly problémákat okoz, ha bevándorlók nagy tömegben telepdnek le egy-egy városrészben.

A hivatalos adatok szerint kb. 50 ezer, de egyes becslések szerint 100 ezernél több magyar dolgozik az Egyesült Királyságban. A brit lapok 2013-ban elég gyakran foglalkoztak a magyar bevándorlók okozta problémákkal. Például itt.

UPDATE:

A közepénél volt egy nagyon csúnya félrefordítás. Elnézést! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.