Agyhalottként szülte meg a gyerekét

Egészségügy
2013 november 13., 14:32

A fogantatás utáni 27. héten, drámai úton született meg egy gyerek a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. A 31 éves anyja ugyanis a 15. hétben otthon rosszul lett, agyvérzést kapott, és elájult.

Az állapota életveszélyes volt, ezért megműtötték: az agykamrájába csövet raktak, hogy csökkentsék a nyomást, és leengedjék a vért. Bár a műtét sikerült, az agyműködés mégis leállt, tehát a nő agyhalott volt, de a szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, és a szervfunkcióit támogatták, mert a magzata élénken mozgott.

A család úgy döntött, hogy meg akarja tartani a gyereket. A kórteremben mindig be volt kapcsolva a rádió, hogy a magzat mindig halljon emberi szót vagy zenét. A nő kezelésének 90. napján császármetszéssel világra hozták az 1420 grammos újszülöttet.

További két napig fenntartották a nő életfunkcióit, mert a családja belement, hogy kivegyék 5 szervét, és azokat szervátültetésre váró betegek kapták.

A koraszülöttet a 37. terhességi héten egészségesen engedték haza a debreceni klinikáról.

„Egy életből öt élet lett”

– mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki köszönetet mondott a rendhagyó folyamatban részt vevő orvosoknak és szakdolgozóknak, illetve az elhunyt édesanya családjának.

A történetet ebben a videóban mesélik el az orvosok.

(hajdupress.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.