Bajnai-interjú a Die Pressében

interjú
2013 november 13., 20:57
  • Interjút közölt az Együtt-PM szövetség vezetőjével az osztrák Die Presse.
  • A cikk címe: Magyarország feladta a demokratikus alapértékeket.
  • Bajnai Gordon a lapnak azt mondta, hogy irányváltás nélkül Magyarország súlyos problémák elé néz, vissza kell térni egy ésszerű gazdaságpolitikához.
  • Beszélt a 2002 és 2010 közötti időszak kormányzati hibáiról is.
  • Arról nem, hogy fájni fog-e.
  • (Nekem a Magyari és az Erdélyi interjúja jobban tetszett.)

Bajnai szerint Magyarország többé „nem egy normális, prosperáló európai állam”, Orbán Viktor „rövidtávú populista indítékból feláldozza Magyarország jövőjét”. Bajnai a nyugdíjalapok államosítását, a különadók bevezetését hozta fel, és azt, hogy jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

„Irányváltás nélkül Magyarország súlyos problémák elé néz. Magyarországnak kiszámíthatóvá kell válnia, és vissza kell térnie az ésszerű gazdaságpolitikához. Egyezséget kell ajánlanunk a befektetőknek: beruházások ellenében adócsökkentés” – mondta Bajnai.

Az MSZP és az Együtt-PM a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok több mint 30 százalékára számíthat – mondta Bajnai, amire az újságíró úgy reagált: ez aligha ad reális esélyt a Fidesz legyőzésére. Bajnai szerint viszont most a bizonytalanok vannak a legtöbben, és nekik nem azt kell elmagyarázni, hogy az Orbán-kormány miért vallott kudarcot. „Azt kell világossá tennünk, hogyan fogunk Magyarországból ismét egy normális, prosperáló európai országot teremteni” – mondta.

Bajnai Gordon szerint ma nem ez a helyzet. „Magyarország számos demokratikus alapértéket feladott, ami a médiát és a jogállamiságot illeti. Folyamatosan hadakozik azokkal az európai alapértékekkel, amelyek megvalósítására a rendszerváltás után törekedtünk” – mondta. „Orbán célja, hogy a választások utáni időszakra stabilizálja hatalmát, és meg akarja kötni a következő kormányok kezét” – mondta.

A 2010 előtti nyolc évben a kormányok sok hibát követtek el. Ezért, mint mondja, „nem elég az Orbán-rezsimtől megszabadulni. Meg kell szabadulnunk azoktól a problémáktól is, amik Orbán felemelkedéséhez vezettek.”

Ezek a problémák szerinte:

  • a politikai elit korruptsága, „ami egyébként csak romlott az elmúlt években”
  • „nemzeti konszenzusra kell jutnunk abban a kérdésben, hogyan bánjunk a határon túli magyar kisebbségekkel”
  • „nyilvánosságra kell hoznunk a kommunista titkosszolgálatok aktáit, amit Orbán sem tett meg”
  • „egy okos gazdaságpolitikára van szükségünk”

Bajnai szerint „súlyos hiba volt hagyni, hogy az adósságok elszaladjanak”.

Az újságnak arra a felvetésére, hogy most azzal az MSZP-vel lép koalícióra, ami felelős a hibákért, Bajnai azt mondta: a párt most olyan koalíciós programot írt alá, amiben garantálja, hogy ezeket a hibákat nem követi el újra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.