Francis Bacon Freud unokájáról készített triptichonja lett a világ legdrágább műalkotása

Hét nagyon gazdag licitáló kellett ahhoz, hogy a Christie’s aukciósház kedd esti árverésén Bacon 1969-es hármas festményét végül 142,4 millió dollárért vihesse el a személyét végül nem vállaló nyertes.

(DON EMMERT / AFP)

Az ár 85 millió dollárral több, mint amennyit a Christie’s-nél reméltek, és ezzel ez lett a világ legdrágábban elkelt műalkotása. Eddig Munch híres sikolya vezetett, amit tavaly adtak el a Sotheby's egyik árverésén, 119,9 millió dollárért. Korábban amúgy Bacon egy másik triptichonja volt a csúcstartó, amit a Chelsea megvásárlásával híressé vált orosz oligarcha, Roman Abramovics vásárolt meg 2008-ban 86,2 millió dollárért.

A licit végén két csalódott érdeklődő is megszólalt. Egyikük ismert licitáló, egy meg nem nevezett ügyfele számára ment el egészen 101 millió dollárig, a másikuk pedig Hong Gyu Shin volt, a manhattani Shin Gallery igazgatója, aki magának próbálta megszerezni a képet.

(REUTERS/Shannon Stapleton/Files)

A festményen szereplő Lucien Freud Bacon egyik legnagyobb riválisa és barátja volt. Hogy miért a múlt század egyik legfontosabb festője Bacon, arról Gilles Deleuze írt amúgy egy nagyon szép könyvet.