Kiástak egy volt brazil elnököt

Terrorizmus
2013 november 13., 16:21

Exhumálták Joao Goulart néhai brazíliai elnök maradványait szerdán, mivel a hozzátartozói arra gyanakszanak, hogy a politikust az országot 21 évig irányító katonai junta parancsára megmérgezték. (Tavaly Jasszer Arafat palesztin vezetővel csinálták meg ugyanezt, és kiderült, hogy tényleg megmérgezték.)

Goulart 1961-től 1964-ig állt az ország élén, és egy katonai puccs távolította el a hivatalából. A volt államfő 1976-ban halt meg argentínai száműzetésben, orvosi szakvélemények szerint szívinfarktus végzett vele. Goulartot szülővárosában, az argentin határ közelében található Sao Borjában temették el.

A kihantoláson fokozott volt a rendőri jelenlét. A meleg időjárás miatt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által küldött megfigyelő, illetve a család és a helyi ügyészség által választott 2-2 szakértő már reggel hatkor nekilátott a holttest eltávolításának a családi mauzóleumból. A rokonokon kívül az exhumáláson ott volt José Eduardo Cardozo igazságügyi miniszter, Maria do Rosario emberjogi miniszter és Tarso Genro, Rio Grande do Sul tartomány kormányzója is.

Az egykori elnök elleni merényletkísérlettel több dokumentum foglalkozott. Megfigyelték, és az otthonát titkos ügynökök is átkutatták. Nekik akár arra is lehetőségük volt, hogy megmérgezzék a politikust, vagy kicseréljék a szívgyógyszerét, ahogy azt Mario Barreiro Neire, egy Brazíliában fogva tartott egykori uruguayi hírszerző állítja.

A volt elnök maradványait csütörtökön szállítják át Brazíliavárosba, ahol Dilma Rousseff államfő jelenlétében elnökhöz méltó temetési szertartásban részesül, amelyet 37 évvel ezelőtt nem kapott meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.