Leváltották a román kerékpárszövetség magyar elnökét

külföld
2013 november 13., 16:55

A Román Kerékpár Szövetség igazgatótanácsa leváltotta elnöki tisztségéből Novák Károly Eduárdot, akit többek között azzal vádolnak, hogy nem engedte román csapatok részvételét a székelyföldi kerékpáros körversenyen.

Az igazgatótanács a szövetség fegyelmi bizottságának a jelentésére hivatkozott, ami szerint Novák Károly Eduárd sokszorosan megszegte a kerékpárszövetség alapszabályát, szubjektív kritériumok alapján válogatta ki azokat a kerékpárosokat, akik Romániát képviselték a nemzetközi versenyeken, és általában a Csíkszeredai Intersport klub kerékpárosainak kedvezett.

Novák Károly Eduárd szerint az igazgatótanács szabálytalanul járt el, hiszen a szabályzat szerint csak neki áll jogában összehívni ezt a testületet, ő pedig ezt nem tette meg. A szakvezető szerint az Ifjúsági és Sportminisztérium is felelős a szabályzatszegésért, mert a minisztérium két képviselője is részt vett az ellene lázadók ülésén.

Novák Károly Eduárd azt mondta, könnyedén cáfolhatná az ellene felhozott vádakat, de egyelőre csak azzal kíván foglalkozni, hogy szabálytalanul váltották le a tisztségéből. Várja a minisztérium hivatalos álláspontját, hogy eldönthesse, a bírósághoz fordul-e a jogsérelem miatt.

Novák Károly Eduárdot tavaly nemzeti hősként ünnepelték Romániában, miután Románia első paralimpiai aranyérmét szerezte meg a londoni játékokon pályakerékpárosként. A csíkszeredai sportoló eredetileg gyorskorcsolyázónak készült, de 19 éves korában gépkocsibalesetet szenvedett, és amputálni kellett az egyik lábfejét. A sportolót ez év március 15-én választották a Román Kerékpár Szövetség élére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.