Dzsihádistákat fogtak Koszovóban

Terrorizmus
2013 november 14., 12:45

Az al-Kaida szíriai csoportjával, a Nuszra Fronttal kapcsolatban álló terrorcsoportot számoltak fel Koszovóban, írja a szerb Večernje Novosti. A csoporton a koszovói albán rendőrség saját állítása szerint hónapokig tartó megfigyelés után ütött rajta. A Večernje Novosti szerint a rajtaütést nyugati titkosszolgálatok, elsősorban a CIA sürgették, mert a hatfős terrorista sejt két tagja nemrég megtámadott két, "különleges feladatot teljesítő" amerikai állampolgárt.

A hat terrorista elfogása után közleményt adott ki egy magát Koszovói Dzsihádnak nevező csoport. Ebben a hitetlenek elleni háborúról és a Nuszra Fronthoz fűződő szoros kapcsolatukról írtak. Ez utóbbi azért lényeges, mert a most felszámolt sejtet azután kezdték megfigyelni a rendőrök, hogy Genc Szelimi hazatért Szíriából. Ő dzsihadistaként harcolt, az iszlámista keresztségben az Abu Hafsz al-Albani nevet kapta.

A Večernje Novosti szerint a most felszámolt terrorcsoporton kívül még tucatnyi al-kaidás sejt működhet a muzulmán többségű Koszovóban. Ezek viszont a Szíriából nemrég hazatért, és emiatt még forrófejű terroristákkal szemben klasszikus alvóügynökök, akiknek még nem feladatuk a támadás. Ezek a sejtek Albániában, Koszovóban és Boszniában toborozzák tagjaikat.

Mondjuk a Večernje Novosti azt is állítja, hogy a koszovói al-Kaidát 1995-ben maga Sali Berisha, az akkori albán elnök hozta létre, miután személyesen tárgyalt Albániában Oszama bin Ladennel - erről konkrét bizonyítékot én nem láttam, de tény, hogy Berisa támogatta az UCK-t, kiképzőbázisokat hozott létre nekik Albániában. A Berisha bukása utáni anarchia idején pedig kifosztották a fegyverraktárakat és eltűnt százezer útlevél is, ezeket állítólag az al-Kaida szerezte meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.