Egymilliárd dollárt költöttek viselkedéskutatókra, pedig akár pénzérméket is dobálhattak volna helyette

2001. szeptember 11. óta az Egyesült Államok repterein biztonságiak tucatján kell átverekednie magát az utazónak a gépéig. A kb. 170 amerikai reptéren háromezer TSA-ügynök dolgozik csak azon, hogy beszélgetésbe elegyedve az utazókkal azok viselkedése alapján kiszűrje a potenciális bajkeverőket. A programra évi kétszázmillió dollárt költenek, 2007-es kezdete óta tehát már egymilliárd dollárnál is többet.

Teljesen fölöslegesen.

Az amerikai kormányzati ellenőrzési hivatal, a GAO legfrissebb jelentése 400 tanulmányt összegző négy kutatás eredményei alapján arra jutott, hogy tudományosan nem lehet alátámasztani a módszer működését. A vizsgálatok alapján a viselkedési jeleket fürkészve kb. akkora eséllyel lehet megállapítani valakiről, hogy terrorista, mintha pénzfeldobással próbálnák meghatározni ugyanezt.

Ráadásul a viselkedéskutató tisztek eleve összevissza dolgoztak, 2011-12-es tevékenységük vizsgálata alapján döbbenetes eltéréseket tapasztaltak az ország repterein. (Via NBC News)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.