Segítség, feldarabolják a bankom! Menjek vagy maradjak?

gazdaság
2013 november 14., 16:58
  • Tegnap bejelentették, hogy az MKB-t földarabolja a tulajdonosa.
  • Az egészen biztos, hogy az átlag magyar honpolgárnak lövése sincs arról, hogy mi történik akkor, ha feldarabolnak egy bankot.
  • Mit jelent mindez? Szükséges-e bármit tennünk?
  • A Bankmonitor tanácsot ad.

Honnan indulunk?

Az MKB a válság előtt kissé tán nagyvonalúan kihelyezett vállalati ingatlanhitel-állománya miatt jelentős veszteségeket szenvedett és szenved folyamatosan, amihez hozzájön még a banki különadó és a tranzakciós illeték nyűge. A bank német tulajdonosa így az értékesítésről döntött, de kinek kell egy banki ennyi rossz hitellel? Ebben a helyzetben nem maradt más hátra, mint a nyugati piacokon már jól bevált stratégia alkalmazása: a rossz hiteleket leválasztják a bankról. Ez lenne a feldarabolás.

Mit jelent ez nekem?

A feldarabolás, a rossz hitelek leválasztása révén az MKB lakossági ügyfelei (és normál vállalati ügyfelei) egy olyan bankban maradnak, amely lényegesen egészségesebb, működése stabilabb. A legnagyobb problémát az ügyfelek körében most minden bizonnyal az jelenti, hogy ilyen helyzettel még nem találkoztak, váratlanul érte őket a hír.

A bank feldarabolása után várhatóan egy-másfél éven belül döntenek az MKB egészséges részének eladásáról is. Ez lehet a következő elbizonytalanító tényező. Egy bank eladása azonban teljesen normális és folyamatos működés mellett zajlik le (ahogy láttuk ezt pl. a Volksbank eladásánál, amely ma már az új tulajdonos, a Sberbank nevét viseli), az ügyfél aligha vesz észre mást, mint a weblapon és a számlakivonatokon megvátozott nevet és logót.

Fontos tudni

A banki működés az egyik legerősebben szabályozott gazdasági tevékenység. Láttunk extrém helyzeteket a válság elmúlt 5 évében, de olyan szituációval nem találkoztunk, ahol a banki ügyfelek pénze veszélybe került volna. Ne felejtse el senki, hogy közel 30 millió Ft-ig az állam garanciát vállal minden polgár bankban elhelyezett pénzre. Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy az állami garancia a bank által fizetendő kamatokra is kiterjed. (Bár még egyszer meg kell jegyezni, hogy ma a legkisebb veszélye sem látszik egy ilyen extrém, a betétesek pénzét fenyegető helyzetnek.)

Ami viszont tényleg fájhat

Nem a bankban lévő pénzünk biztonsága, hanem sokkal inkább a banki költségekre kifizetett összeg az, ami fájdalmas lehet. Az átlag magyar relatív keveset foglalkozik banki költségeivel és nincs tisztában azzal, hogy akár 20 ezer Ft-ot is megtakaríthat éves szinten az helyes választással. Hogy segítsünk egy kicsit: itt egy kalkulátor, mellyel megnézheted hol érdemes bankolnod. Bármely bankot választod is, a pénzed biztonságban lesz.