Amerikában a kábeltévé az új printmédia?

gazdaság
2013 november 15., 08:11
comments 1
photo_camera Artwork: akiraly

Miközben a tévéelőfizetések száma évek óta stagnál, az elmúlt öt évben amerikaiak milliói mondták fel kábelelőfizetésüket. Az iparági elemzők szerint a múlt év a kábeltévék történetének legrosszabb periódusa volt, az utolsó negyedévben csak a Time Warner Cable 360 ezer előfizetőt vesztett. Mutatom:

kabelteve_down

A tévéelőfizetők száma 2010-ben százmillió körül stabilizálódott, de közben a kábeltévé-előfizetők száma hetven millióról 50 millió körülire esett vissza. Az, hogy a fizetős tévészolgáltatások előfizetőinek a száma a 2010-ig tartó folyamatos növekedés után legalább stagnálni tud, egyedül a műholdas előfizetések mérsékelt és az IPTV-előfizetések valamivel dinamikusabb növekedésének köszönhető.

De akkor mit néznek az amerikaiak? Leginkább a tévéműsort online sztrímelő szolgáltatásokat. Mutatom:

sztrim_up

Az eredetileg DVD-ket postázó, de egyre inkább a tévéműsorok online sztrímelésére átálló, és immár saját, nagyköltségvetésű sorozatokat is gyártó Netflix előfizetői száma 2008-2013 között 22 millióval nőtt, most már a 30 millióhoz közelít.

Abból, hogy összességében változatlan a fizetős tévészolgáltatásokra előfizetők száma, arra lehet következtetni, hogy a netes szolgáltatások, mint a Netflix vagy a Hulu egyelőre nem a fizetős tévé rovására, hanem mellette tud terjeszkedni. Ennek oka a fizetős tévészolgáltatások árának döbbenetes ütemű emelkedése lehet. Miközben az amerikaiak legrosszabbul kereső negyven százalékának a jövedelme az elmúlt 16 évben kevesebb mint ötven százalékkal nőtt, az előfizetési díjak 230 százalékkal drágultak. (Via The Atlantic, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.