Londonban beszélt arról Cséfalvay, hogy Budapest startup főváros lesz

gazdaság
2013 november 15., 12:48

A kormánynál valaki nagyon rácsodálkozhatott arra, hogy mi minden csuda dolog zajlik az interneten. Tegnap a Navracsics körüli fiatalok állhattak elő azzal a grandiózus hírrel, hogy kiemelt kormányzati háttérintézmény lesz a Design Terminál,

Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ

néven, ma pedig Cséfalvay Zoltán államtitkár mesélt arról Londonban, hogy Budapest bizony régiós startup főváros lesz.

Az MTI beszámolója szerint Cséfalvay és delegációja Londonban kockázatitőke-társaságoknak, inkubátoroknak, egyetemi és vállalti vezetőknek, illetve start-up cégeknek |itt az MTI röviden fordít is: újonnan alapított, induló innovatív vállalkozásoknak| tartott beszámolót arról a programról, aminek célja, hogy Budapest legyen az évtized végére a közép- és kelet-európai régió start-up fővárosa.

Hogy az olyan országokban, ahol valóban pezsgő vállalkozói kultúra létezik, ott mennyire avatkozik bele mindebbe az állam, arról sajnos nem volt szó. Egyébként nem titok: semennyire, maximum nem adóztatja a fiatal, induló cégeket a halálba.

Az MTI közlemény ezután így folytatódik:

Az államtitkár a start-up világ számára jó hírnek nevezte, hogy az Innovációs Alap a tervek szerint januártól a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül, mivel ez is segíti a most meghirdetett start-up program megvalósulását. Cséfalvay Zoltán szerint ez garancia arra, hogy mindazt, ami megfogalmazódik a start-up világ megerősítését célzó Runway Budapest 2.0.2.0 program keretében, a kormány forrásokkal is jobban tudja segíteni.

A londoni programon szó volt a sikeres magyar startupokról is, amik persze lassan évtizede sikeresen működő cégek, amiknek sikeréhez az állam annyira sokat azért nem tett hozzá. Zeroz3ro tumblr-re posztolt grafikája elég pontosan leírja a helyzetet:

tumblr_mwauknv3Di1qbgoyio1_1280

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.