Kizsákmányolós módszerrel dolgoztattak magyarokat Ausztráliában

Tbg
baleset
2013 november 16., 10:14
comments 1

Az ausztrál média számolt be pénteken arról a hírről, miszerint egy német Schaefer nevű cég húsz magyart dolgoztatott egy ausztrál raktárban lehetetlen körülmények között. A hír olvasásához ezt a számot ajánljuk.

  • A magyarok nem is tudnak angolul.
  • Ehhez képest érvényesnek tűnő, ausztrál papírjaik (vízum, engedélyek) voltak.
  • Három szűk szobában szállásolták el őket.
  • Egy óriási, automatizált raktárban kellett dolgozniuk, védőfelszerelés és valószínűleg szaktudás nélkül.
  • Az ausztrál bérek felét kapták.
  • Az egyikük szeme megsérült, a német Schaeffer cég erre a melós utasbiztosításából fizettette volna az orvosi ellátást.
  • Az érintett cégek: a német Schaefer, az ausztrál munkáltató: Assmont, a raktárnak pedig az IGA nevű áruházlánc a tulajdonosa.

Az ügyre egyébként egy magyar származású szakszervezetis, Tony Day hívta fel a figyelmet, az ABC News hosszú híradásban foglalkozott az esettel, a videót itt lehet megtekinteni.

Semmit sem kaptunk meg, amit Magyarországon ígértek

- nyilatkozta Erdai (Erdélyi?) István a tolmácson keresztül az ABC-nek.

Valószínűleg nem pusztán a hazaszeretet vezérelte Dayt, amikor felnyomta a cégeket a hatóságoknak. Egyetlen munkanélküliséggel küszködő országban sem örülnek az olcsó, képzetlen munkaerőnek a szakszervezetek, hiszen leverik az árakat.

Mind a két cég, a német és az ausztrál is azt közölte az ügyben, hogy őket is meglepte, hogy ilyesmi történik, ők nem tudtak a visszaélésekről.

A hírről az MTI is beszámolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.