Lehet-e szervdonor egy elítélt gyerekgyilkosból?

Egészségügy
2013 november 16., 17:20

Ronald Philips kivégzését 8 hónapig elhalasztják, míg Ohio állam eldönti, hogy mi legyen a szerveivel.

Philips 1993 megerőszakolta és megölte a barátnője 3 éves kislányát. Csütörtökön lett volna a kivégzése, de azt John Kasich ohio-i kormányzó 8 hónapra elhalasztotta.

A férfi ugyanis felajánlotta szerveit, hogy azokat a kivégzése után ültessék át beteg emberekbe. Veséjét az anyja, szívét a testvére kapná, de a többi szervet ismeretlenek.

Ezzel azonban több probléma is van.

  • Az állam így közvetve hasznot húzna egy kivégzésből.
  • A férfi szerveit még halála előtt ki kellene venni, mert a halálos injekció tönkretenné őket. Ez orvosi etikai és jogi szempontból is elég problémás.
  • Egyáltalán, az is kérdés, hogy egy elvetemült gyilkos rehabilitálhatja-e magát, és megengedhető-e neki, hogy bűneit kisebbítse egy ilyen jó cselekedettel.

Oregon államban 2011-ben egyszer már megtagadták egy 37 éves halálraítélt férfi hasonló kérelmét.

(gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.