Gyorsabban lehetne lecsapni a gyerekek netes zaklatóira

bűnügy
2013 november 19., 15:04

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyújtotta be azt a törvényjavaslatot a parlamentnek, ami szigorúbban lépne fel a gyermekek védelmében.

Az előterjesztés több mindent szabályozna szigorúbban, például jobban lehetne ellenőrizni, hogy a gyerekek sérelmére súlyos bűncselekményeket elkövetők ne dolgozhassanak gyerekekkel foglalkozó munkakörben, illetve munkahelyen.

A tárca bevezetné a megelőző pártfogás jogintézményét a fiatalkorúak bűnismétlésének megelőzésére, és megalkotta a gyermekbarát internethez szükséges jogszabályokat is.

2014. január 1-jétől a hatósági erkölcsi bizonyítványokban foglalkozásától vagy tevékenységétől való eltiltás jelenhet meg azoknál, akik korábban gyerekek ellen bűncselekményeket követtek el. Szigorítást jelent a korábbi szabályozáshoz képest, hogy az eltiltás nem csak a szexuális, hanem más, brutális bűncselekmény elkövetőjének munkavállalását is érinti.

Az ilyen bűncselekményeket elkövetők már nem csak tanári, nővéri, orvosi vagy nevelői munkát nem végezhetnek, hanem olyan feladatokat sem, melyek "térben és időben" huzamosabb együttlétet jelentenek gyerekekkel.

Változás lehet, hogy azoknál a fiataloknál, ahol a szülők börtönben vannak, már felmerülhet a megelőző pártfogás intézményének szükségessége. A mai tájékoztató szerint az új jogintézmény nem lesz kötelező, a gyereket nem szakítja ki a családból, hanem kirendel mellé egy szakembert, aki abban segíti, hogy ne váljon bűnelkövetővé.

A törvénytervezet szerint az internetszolgáltatók a jövőben a gyerekek védelmében kötelesek lesznek megfelelő ingyenes szűrőszoftvereket a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A javaslat szerint az iskolákban és a nyilvános könyvtárakban is kötelező lesz olyan szűrőszoftvereket használni, amik biztosítják, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra káros tartalmakhoz.

A módosítás azt is lehetővé tenné, hogy a gyermekek személyiségi jogai elleni jogsértések esetén (például a magántitokhoz, a képmáshoz vagy a hangfelvételhez kapcsolódó személyiségi jogok) egy speciális eljárási rend szerint, még a polgári peres vagy a büntető eljárás előtt vagy helyett fel lehessen lépni az internetszolgáltatónál.

A szolgáltatóknak emellett fel kell tüntetni a honlapjukon a tárhely-szolgáltatójuk elérhetőségi adatait, hogy jogsértő tartalmak közzététele esetén könnyebben és gyorsabban el lehessen érni a szerver üzemeltetőjét.

Balatoni Monika államtitkár egy felmérésről beszélt, amiből az derült ki, hogy a 11-14 évesek több mint háromnegyede látogat el közösségi oldalakra, ahová különböző személyes adatokat, információkat töltenek fel magukról és családjukról. A felmérés szerint minden harmadik gyerek mondta azt, hogy már találkozott pedofil tartalommal, vagy zaklatással, de nem mertek róla beszélni.

A törvényjavaslat 2014. január 1-jén léphet hatályba. A szűrőszoftverek biztosításának kötelezettsége a szolgáltatók részére 2014. július 1-jén, a köznevelési és közkönyvtári intézmények esetében pedig 2014. szeptember 1-jén lesz kötelező. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.