Ha ma csak egy külpolitikai cikket olvasna, válassza ezt!

külföld
2013 november 19., 14:31

Mert ebben az Egyesült Államok outsource-olt hadserege, a hírhedt Blackwater alapítója beszél arról, hogy az USA túlzásba viszi a terror elleni háborút, és amúgy is kevesebbet kéne költeni a hadseregre és a hírszerzésre.

A Blackwater, amit aktuálisan már Academinek hívnak, az iraki háborúban vált hírhedté. Ez volt az a Dick Cheney alelnökhöz közel álló biztonsági cég, amivel az amerikai kormány leszerződött diplomatái védelmére, és aminek a zsoldosai az elvárhatónál könnyebben döntöttek úgy, hogy szétlövik azokat az irakiakat, akiket valamiért veszélyesnek gondolnak. Így hát elég meglepő, hogy pont ennek a cégnek az alapítója kezdi bírálni az amerikaiak terrorellenes háborúját.

Erik Prince, a cégalapító szerint "Amerika túl gyorsan áldozza fel a szabadságot a biztonság illúziójáért", legyen szó akár az NSA lehallgatási botrányáról, vagy arról, hogy a kormány mindent megfigyel, ami az országban történik.

"Én tényleg teljes mértékben pártolom, hogy terroristákat öljönk. De az, hogy Anwar al-Awlakit megölték, és hogy a 16 éves, Coloradóban született fiát megőlték bírósági eljárás nélkül, csak mert felkerült egy kilövési listára, az még engem is zavarba ejt" - mondta.

Anwar al-Awlaki amerikai állampolgárként lett az Arab-félsziget al-Kaidájának a vezetője. Egy dróntámadásban végeztek vele és fiával. Ez ellentétes az amerikai alkotmánnyal.

Prince amúgy is problémásnak tartja a drónháborút, mert túl sok ártatlan hal meg az akciókban. Ez pedig "keserű aratást" hoz majd, mert egyre inkább az Egyesült Államok ellen hangolja a közel-keleti és délkelet-ázsiai népességet. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.