Nagy a baj, a Századvég (!) egyik kutatója szerint évi 444 milliárd forintot bukott az állam az egykulcsos adón

2013 november 19., kedd 10:33
60

Hatalmas bevételkiesést okoz és szinte kizárólag a legjobban keresőknek kedvez a kormány adópolitikája, állapította meg egy, a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány. A tanulmányt nem egy ellenzéki politikai műhely, hanem Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa és Tóth G. Csaba, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója jegyzik.

Megállapításaik szerint a 2010-13 között végrehajtott szja-reform összességében évi 444 milliárd forint bevételkiesést okozott a magyar államnak. A kieső bevételek 74 százaléka pedig a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó, gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét gyarapították.

A vizsgált hároméves periódusban a leggazdagabbak évi 501 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek, mint tették volna a régi szabályok szerint. A leggazdagabbak hozzájárulása az adóbevételekhez 61 százalékról 42 százalékra csökkent.

Ezzel szemben a legszegényebbek adóterhei összesen évi 134 milliárd forinttal nőttek ugyanebben az időszakban. A legalsó négy jövedelmi tizedbe tartozóknak mindössze 20 százaléka járt jobban. A második legmagasabb jövedelmű csoportban a nyertesek aránya 92, a leggazdagabbak körében 99 százalék.

Az adóváltozások egyik fő indoka az volt, hogy a családi adózással segítsék a gyerekes családokat. Ez sem jött be. Ugyan a három vagy több gyermeket nevelők 63 százalékának csökkent az adója, az alsó hat jövedelmi tizedbe tartozók adóterhei nem csökkentek érdemben. A nagycsaládosok összesen 67 milliárdot nyertek az adóreformmal, ennek 92 százaléka a legfelső két jüvedelmi tizedbe tartozók nettó keresetét növelte. (Via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt