Karácsonykor ülünk majd a fa körül, és kötögetjük be a NAV-hoz a kis pénztárgépeinket

gazdaság
2013 november 21., 07:01
comments 21

December 31-ig elvileg az ország összes pénztárgépét be kell kötni a NAV-hoz. Ehhez először meg kell venni egy olyan gépet, amit a NAV jóváhagyott. Itt épp teljes a káosz, mert még azt sem lehet tudni, hogy azok a gépek, amik eddig megkapták az engedélyt, megtarthatják-e azt.

A NAV nemrég visszavonta a koreai gépeket forgalmazó Alt Cash Kft. egyik gépének engedélyét. Ők egyébként még támogatást is kaptak az NGM-től a gépekre, hogy százezer forintos áron adhassák őket. Ráadásul akkor vonták meg az engedélyt, amikor már lejárt a kasszarendelésre adott októberi határidő.

photo_camera A gép:SAM4S NR-270

Trükkös szopatás

A legszebb az egészben az, hogy az NGM telekürtölte a sajtót azzal, hogy mennyire le tudta nyomni a gépek árait. Ezért azzal a lengyel céggel, ami az Alt Cash előtt árult kasszákat, csak párezren szerződtek. Az Alt Cash-sel viszont durván nyolcvanezren. Az a párezer ember járt jól, aki nem hitt az NGM-nek.

Hetvenezren ki is fizették a harmincezres előleget. Elvileg nekik a NAV intéz új gépet, de amíg nem tudják, hogy mi lesz, lehet, hogy vesznek egy másikat is. Pedig az Alt Cash-nak van még egy gépe, aminek korábban még engedélye is volt, de most épp ezt sem lehet megvenni. Erre már rá is repült egy másik cég. Az LA Pénztárgép kedvezményt ad azoknak, akiknek bent maradt a pénze az Alt Cash-nél. 

Eltitkolt szopatás

penztargep

Egyébként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, ami az engedélyeket kiadja, eltitkolt valamit, amikor a támogatott Alt Cash megkapta a jóváhagyást. Hiánypótlást kértek ugyanis, mert a kasszák már akkor sem feleltek meg a hatályos rendeletnek. Viszont a hivatal ennek ellenére jóváhagyta a gépet. Az Alt Cash a Népszabadság szerint több mint 28 ezer gépet hozott be eddig az országba. Emiatt 2,4 milliárd forint lehet a teljes kár. Ráadásul a gépek legyártását valószínűleg az előlegekből fizették, így valószínűtlen, hogy vissza tudnák adni a pénzt.

A legdurvább, hogy a kormány nem is csak a legnépszerűbb Alt Cash-féle, hanem öt másik gép engedélyét is visszavonta. Természetesen mindet azután, hogy letelt a rendelésre adott határidő.

A kormány év elején találta ki, hogy csak százmilliárd forintot szed be abból, hogy az ország összes pénztárgépét bekötteti a NAV-hoz. Hogy ez pontosan mire lesz jó (ha ma csak egy hiperhivatkozásra kattint rá, ez legyen az!), még mindig nem tudni, de a szervezéssel eddig is voltak problémák. A legelső határidő június harmincadika volt, amit később szeptember végéig toltak ki. Akkor azt mondták, ez a végleges, majd kitolták december végére. Az már nyilvánvaló, hogy idén nem fog beszedni ebből a kormány százmilliárdot, sőt, ahogy sokan előre mondták, egyelőre elég sok kiadása van a dologgal kapcsolatban.

Eljövendő szopatás

Jelenleg annyian várnak ki a rendeléssel, hogy eddig csak 220 új gépet helyeztek forgalomba, pedig alig több, mint egy hónap van csak a határidőig. Az országban egyes szakértők szerint 400 ezer pénztárgép van, de a NAV eddig 200 ezer üzembehelyezési kódot adott ki. Szeptember végén még csak öt darab gép volt forgalomban.

A NAV viszont durván bírságol, ha nem helyezik időben forgalomba a gépeket. November 25-ig lehet leadni a rendeléseket, de a NAV rendszerén keresztül egyelőre csak a lengyel cég gépeit és a magyar Komondort lehet megrendelni. A Komondorról a Népszabadság szerint még azt sem lehet tudni, miből fogja tudni legyártani a gépeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.